Geert-Jan en Carry Knoops brengen een eerbetoon aan Max Moszkowicz: ”Hij was een gevoelig en emotioneel mens.”

Max Moszkowicz sr. was de nestor van de Nederlandse strafpleiters. Hij verdedigde onder anderen Klaas Bruinsma en Heinekenontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder. Woensdag 27 januari overleed hij op 95-jarige leeftijd. Geert-Jan en Carry Knoops leerden van hem het vak en werden onder zijn ogen verliefd op elkaar.

Volgens Geert-Jan Knoops heeft Moszkowicz de strafrechtsadvocatuur op de kaart gezet en met name een andere dimensie van het pleiten. ”Hij begon als civilist en strafrecht was in die tijd eigenlijk niet een chique discipline, er werd een beetje laatdunkend op neergekeken door beroepsgenoten. De advocaten die strafrecht in die tijd deden die vertelden wat er in een dossier stond, wat het bewijs was, wat het tegenbewijs was. Max Moszkowicz deed het pleiten in de zin van een narrative. Dat je de rechter ziet te overtuigen met een verhaal. Daar was hij waanzinnig goed in. Hij heeft het vak aanzien gegeven en mensen geleerd wat het is om strafrechtadvocaat te zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Emotie
Als er iets is wat Moszkowicz typeerde dan was het zijn emotie volgens Carry Knoops. ”Een heel gevoelig en emotioneel mens. Toen wij hem vertelden dat wij gingen trouwen raakte hij geëmotioneerd, liep hij de kamer uit. Wij waren verbaasd over de emotie omdat we hem alleen maar iets gezelligs vertelden. En toen kwam hij terug, hij zei eerst dat hij even moest bijkomen en dat hij niet wilde hebben dat de collega’s beneden hem zien zo. Toen zeiden wij, wat is er dan met je? Toen vertelde hij dat hij het zo bijzonder vindt dat hij op zijn kantoor meerdere mensen bij elkaar had gebracht, die allemaal getrouwd zijn met elkaar, en dat hem dat emotioneerde. Dat vonden wij heel bijzonder.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Geert-Jan en Carry Knoops terug.

Vergelijkbare artikelen