Ruben Brekelmans over de asielcrisis: “Het is onhoudbaar”

Gister was er een spoedoverleg over de vraag hoe het verder moet met de asielcrisis. Het leverde vooralsnog niets op. Er is structureel te weinig plek waardoor honderden asielzoekers ook vannacht weer buiten moeten slapen. Is er een oplossing? We praten erover met VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans.

“Het is onhoudbaar en leidt tot onmenselijke situaties”, vertelt Ruben Brekelmans. Volgens de VVD’er werkt het asielsysteem nu niet. “Mensen zijn bang dat als ze niet in Ter Apel blijven, niet voor die poort blijven liggen, hun asielaanvraag pas later in behandeling zal worden genomen.” Dus was er gister een spoedberaad over de asielcrisis. Maar weer kwamen ze er niet uit.

Huizentekort 

“Ik denk dat we de huidige instroom van 1.000 mensen per week niet aankunnen. We hebben niet genoeg personeel. Zowel bij de COA, IND als de gemeenten.” De asielwoordvoerder van de VVD ziet niet alleen hierin tekorten. “We hebben een tekort aan huizen. Er zitten 15.000 statushouders in asielzoekerscentra. Zij zouden door moeten stromen naar een woning. Maar er zijn gewoon te weinig woningen. We zien dat dat tot heel veel spanning leidt. Als je die mensen dan voorrang geeft. Er zijn ook mensen die meer dan tien jaar op een woning zitten te wachten.”

Presentator Khalid Kasem, die ook aan tafel zat, vindt de tegenstelling van Brekelmans tussen mensen die lang op een huurwoning wachten en statushouders vals. “Het is uw partij die sinds 2015 de sociale huurvoorraad met 100.000 heeft laten slinken door liberalisering. Dat is best hypocriet.” Volgens de VVD’er is dat iets te makkelijk. “Er zou nu allerlei redenen dat er niet versneld gebouwd kan worden. Dat heeft deels te maken met stikstof, deels een te kort aan mensen en materialen. Er zijn al heel lang plannen om het te versnellen, maar ook dat is niet snel genoeg.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen