Hitte neemt toe. Worden wij het nieuwe Zuid-Europa?

Gister opnieuw extreme hitte in Nederland en ook elders in Europa. Met temperaturen die zelden of nog niet eerder voorkwamen. We bespreken de dag met weervrouw Marjon de Hond en weerman Reinier van den Berg, die alleen maar meer hete zomers verwacht. Directeur bij zorgorganisatie Vivent Mike Bruggeman maakt zich bij deze temperaturen zorgen over alleenwonende ouderen. En ook afgelopen nacht was het nog warm, slaapwetenschapper Merijn van de Laar gaf tips voor een goede nachtrust.

“Recent Nederlands onderzoek laat zien dat de heetste zomerdagen al vier graden warmer zijn”, vertelt Reinier van den Berg. De hitte neemt toe. Worden wij het nieuwe Zuid-Europa? “Dat is een hele interessante discussie. Als je de mogelijkheid hebt om een tweede huis te kopen dan zou Zweden, Denemarken of Noorwegen een veel interessantere investering zijn, op korte termijn al, dan in Spanje of Portugal.”

Radicale energietransitie

Volgens Reinier is de hitte zeker de vingerafdruk van klimaatverandering. “Er is maar één manier om de pijn daarvan, die nu al vrij groot is, te verkleinen en dat is een uiterst radicale energietransitie.” Want volgens de weerman lopen we achter de feiten aan. “In 2030 gaan we rond de vijftig procent minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990. Dat is over 7,5 jaar. In 2050 moeten we nul procent uitstoot hebben bereikt in Europa. Nu zitten we ongeveer op het schema dat past bij het klimaatakkoord. Maar door de geopolitieke spanningen en de energiecrisis is het een duivelsdilemma welke keuzes je nu maakt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen