“De commissie wil het verhaal van Donald Trump onderuit te halen”

Twee weken na de explosieve getuigenis van een voormalig hooggeplaatst medewerker van Donald Trump, staat er weer een hoorzitting in het onderzoek naar de Capitoolbestorming van vorig jaar op het programma. Wat kunnen we verwachten? Amerikadeskundige Raymond Mens schuift aan met het laatste nieuws.

“De commissie heeft als doel om het verhaal van de president onderuit te halen”, vertelt Raymond Mens over de hoorzitting naar de Capitoolbestorming. Trump zegt dat hij inderdaad op zes januari daar heeft gesproken en dat hij maximale druk wilde uitoefen op het Capitool. Volgens de voormalig president was het niet de bedoeling dat het zo uit de hand zou lopen. “Zij (de commissie, red.) zeggen dat dat niet klopt en dat ze daar bewijzen van hebben.”

Commissie heeft haast

In november zijn de midtermverkiezingen. Een belangrijke tussenmeting voor de Amerikanen. Voor democraten is het belangrijk dat dit onderzoek voor die tijd afgerond is. “De peilingen voor de democraten zien er heel slecht uit. In die tussentijdse verkiezingen staat het Senaat en het Huis van Afgevaardigden op het spel. Als alle peilingen kloppen, gaan de republikeinen een hele grote overwinning behalen. Zij hebben al gezegd dat ze als eerste deze commissie willen aftuigen. Zij vinden het namelijk een heksenjacht.”

De commissie bestaat niet alleen maar uit democraten. Er zitten twee republikeinen in die groep. “Nota bene de dochter van voormalig vicepresident Dick Cheney, maar zij staat niet symbool voor de hele republikeinse partij. Een groot deel van die partij blijft Trump steunen.” Volgens Amerikadeskundige Raymond Mens heeft de commissie haast. “Als zij voor de zomer niet met een advies komen, gaat het congres met reces. Vervolgens gaan ze campagne voeren thuis. Dan zijn de verkiezingen geweest en dan zeggen de republikeinen dat ze stoppen met die commissie.” De commissie moet hun advies uiteindelijk aan de minister van Justitie geven.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen