“Het isoleren van gevangenen in de EBI is mislukt”

Ridouan Taghi kon vanuit de zwaar beveiligde EBI in Vught toch communiceren met de buitenwereld. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de opdracht voor de moord op Peter R. de Vries vanuit de zwaarst beveiligde gevangenis van Nederland besteld is. Hoe is dat mogelijk? We bespreken het met VVD-Tweede Kamerlid Ulysse Ellian en misdaadjournalisten Jan Meeus en Wouter Laumans.

Ridouan Taghi kon vanuit de zwaar beveiligde EBI in Vught toch communiceren met de buitenwereld, iets wat advocaat Peter Schouten verbaast. Volgens hem is het maar goed dat er journalisten zijn die dit aan de kaart stellen. “Jan Meeus stuurde me zijn verhaal ’s avonds op en daarna heb ik niet meer kunnen slapen. In die zin kwam het keihard binnen.”

Die schrik zat hem vooral in het feit dat Schouten en zijn collega’s al eerder aangaven dat er waarschijnlijk wat mis was met de communicatie. “Op het moment dat er verhalen komen, ook van het Openbaar Ministerie, dat er een link zou zijn geweest met Ridouan Taghi als opdrachtgever, dan weet je dat hij dat niet met een onzichtbare postduif gedaan heeft. Iemand moet dan een opdracht van hem hebben aangenomen.”

Niet op de hoogte gebracht

“Het ergste vind ik nog dat Onno de Jong, Peter R. de Vries en ikzelf dat niet horen”, zegt Schouten. Hij benadrukt dat hij en zijn collega’s al ruim voor Peter R. werd neergeschoten niet op de hoogte werden gebracht van het gevaar dat speelde. Als dat wel was verteld, had de dood van Peter R. misschien voorkomen kunnen worden, denkt Schouten. “We spraken wel degelijk over veiligheid met elkaar en ik weet zeker dat hij er dan anders over had nagedacht.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Onduidelijk

Misdaadjournalisten Wouter Laumans en Jan Meeus legden bloot hoe Ridouan Taghi vanuit de extra beveiligde gevangenis kon communiceren met de buitenwereld. De grote vraag is hoe dat kan? Jan Meeus: “Het vervelende antwoord is dat we het niet weten, want het is niet vastgesteld. Er is een naam van een advocaat genoemd, het OM zegt: dat klopt niet. De EBI zelf benadrukte dat de bewakers niet corrupt zijn. We hebben het niet kunnen vaststellen.”

Het enige dat eigenlijk duidelijk is, is dat er gecommuniceerd is vanuit de EBI. “Ontsnappen uit de EBI lijkt echt onmogelijk, maar we moeten vaststellen dat het isoleren van gevangenen is mislukt”, aldus Meeus.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen