Peter Schouten: “Mensen beginnen zich af te vragen wie de baas is in Nederland: Grapperhaus of Taghi?”

Alle feiten rond de bewaking van Peter R. de Vries moeten boven tafel komen, volgens demissionair minister Grapperhaus. Een onderzoek naar de werkwijze van de NCTV moet dit gaan waarmaken. De onderzoeker? Dat is Tjibbe Joustra: oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, maar ook voormalig baas van de NCTV, de organisatie die hij nu juist kritisch moet onderzoeken. Advocaten Peter Schouten en Onno de Jong, met wie Peter R. het verdedigingsteam van Nabil B. vormde, gaan hier niet mee akkoord.

Grapperhaus of Taghi 
De advocaten gaan er niet mee akkoord, juist omdat het zo belangrijk is dat alle feiten rondom Peter R. de Vries en zijn beveilig nu op tafel komen.” Peter Schouten: “Ook voor de mensen in Nederland is het van belang dat alles boven tafel komt. Mensen beginnen zich af te vragen wie er eigenlijk de baas is in Nederland: minister Grapperhaus of Taghi?”

Beveiliging
Volgens de advocaten is het met geen pen te beschrijven hoe slecht de beveiliging rondom kroongetuigen geregeld is in Nederland. Dat komt volgens Onno de Jong omdat de overheid te weinig bewust is van de onveiligheid rondom kroongetuigen. “Binnen alle lagen van overheidsinstanties moet er bewustwording komen, dat je bij kroongetuigen niet alleen kijkt naar de kroongetuige en zijn familie, maar naar de veiligheid van alle betrokkenen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Communicatie
Volgens Peter Schouten moet de overheid zich meer bewust zijn van hun zorgplicht en dat begint met goede communicatie. “De communicatie, ook met de NCTV, is gewoon heel erg slecht.  Als ik iets vraag, dan hoor ik een week niks. Als ik vervolgens Grapperhaus aanspreek, dan noteert hij het in zijn groene boekje en hoor ik weer niks. Daar gaat het gewoon fout en dat moet veranderen.”

In het midden
Volgens Onno de Jong ligt het niet aan de minister of aan het hoofd van de NCTV. “Ik twijfel er niet aan dat deze mensen veiligheid hoog in het vaandel hebben staan, maar het zakt gewoon niet door naar de rest van de organisatie.” Volgens De Jong gaat het fout in het midden. “Helemaal onderaan, op uitvoeringsniveau, gaat het perfect, maar daar tussenin gaat het fout. Daar blijft het gewoon hangen.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Peter Schouten en Onno de Jong terug. 

Vergelijkbare artikelen