Minister Adriaansens: “We willen op onze basisbehoeften meer grip hebben.”

Kan het kabinet wel met reces? We hebben een stikstofcrisis, gascrisis, een oorlog in Oekraïne, het apenpokkenvirus en de onzekerheid van een nieuwe coronagolf. En hoe gaan we ondanks alle crises de voorloper in de verduurzaming van de industrie worden, wat het kabinet zo graag wil. Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens schuift samen met politiek verslaggever Thomas van Groningen aan bij Op1.

Kan het kabinet wel met reces? We hebben een stikstofcrisis, gascrisis, een oorlog in Oekraïne, het apenpokkenvirus en de onzekerheid van een nieuwe coronagolf. “We willen allemaal wel na zo’n hardwerkende periode een paar dagen rust. Maar dat is in dit vak nooit zo. We hebben een goede waarneming met elkaar geregeld”, zegt Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens.

Minder afhankelijk van buitenland

Groener, slimmer, minder regels. Minister Adriaansens wil minder afhankelijk zijn van het buitenland en meer liefde voor het bedrijfsleven. Gister schetste ze in een nieuw plan dat Nederland minder afhankelijk moet worden van het buitenland. “Wat in de 49 kantjes staat, is dat we weer meer grip willen hebben op dit land. We hebben geleerd, ook met corona en wat er nu gebeurt in Oekraïne, dat we niet zo afhankelijk willen zijn van derde landen. Dat is een heel belangrijk vertrekpunt. We willen op onze basisbehoeften zoals computerchips, gas en energievoorziening meer grip hebben.”

Naast de grip op de basisbehoeften, ziet de minister van Economische Zaken en Klimaat ook grote uitdagingen op het gebied van de verduurzaming van de industrie. “Laten we nou niet zeggen dat we alleen maar gaan beprijzen of zorgen dat bedrijven het zo moeilijk krijgen dat ze gaan vertrekken. Kunnen we met al onze creativiteit er niet voor zorgen dat Nederland weer voorop gaat lopen. Er zijn heel veel technologische ontwikkelingen die het mogelijk kunnen maken om dat te doen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug

Vergelijkbare artikelen