“Het is een bevestiging van wat Poetin sinds het begin van het conflict zegt.”

Commandeur Jeanette Morang krijgt vandaag de leiding over een NAVO-vloot. De vloot met marineschepen uit verschillende NAVO-landen moet de Russen gaan afschrikken. Hoe gaat Morang dat voor elkaar krijgen, nu Poetin opnieuw dreigt naar het Westen in een nieuwe toespraak. Gister schoof ze samen politicoloog Jonathan Holslag, die bang is voor een bloederig najaar, aan bij Op1.

Opnieuw was daar gisteren Vladimir Poetin. En opnieuw richtte hij zich uiterst agressieve toespraak tot het Westen. Boodschap: versla me maar als je kan. De oorlog in Oekraïne is nog maar net begonnen. “Het is een bevestiging van wat Poetin als sinds het begin van het conflict zegt. Het is een totale oorlog. In tegenstelling tot het Westen waar precieze operaties het leidmotief zijn, schrikt Rusland er voor terug om politiek van de verschroeide aarde toe te passen. Dat zien we nu ook in Oekraïne. Poetin geeft ook opnieuw het signaal dat hij er niet alleen staat. Zijn minister van Buitenlandse Zaken Lavrov schoof onlangs ook bij de G20-top in Indonesië aan, dus wij kunnen nog wel even door.”

NAVO-vloot

“Voor ons is het heel belangrijk dat we op elkaar ingespeeld zijn.” De vloot met marineschepen uit verschillende NAVO-landen, waar commandeur Jeanette Morang leiding over krijgt, moet de Russen gaan afschrikken. “Wij gaan ze tegenkomen. Aan het eind van deze maand is het Marinedag van de Russen. Dan is er kans op miscalculatie.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug

Vergelijkbare artikelen