”Speech Boris Johnson leek op overwinningsspeech”
Boris Johnson heeft zijn vertrek aangekondigd. De Britse premier lag al langere tijd onder vuur vanwege verschillende schandalen. De uittocht van een recordaantal aan regeringsleden bleek uiteindelijk de druppel. Hoe gaat het nu verder in Groot-Brittannië? Dat bespreken we met politiek analist Han ten Broeke en debatspecialist Yoeri Albrecht. Correspondent Lia van Bekhoven vertelt ons het laatste nieuws live vanuit Londen.
Boris Johnson zegt aan te willen blijven totdat er een opvolger gevonden is. Dat kan nog weken tot maanden duren, zegt correspondent Lia van Bekhoven. ”Het hoeft geen probleem te zijn als Johnson zich zal gedragen als een interim-premier, een waarnemer die tijdelijk op de winkel past. Maar is hij iemand die zich op de vlakte houdt? Zit dat in het DNA van Boris Johnson? Kun je erop vertrouwen dat Johnson in deze tussenfase geen grote omstreden politieke of economische beslissingen gaat nemen? Daar is niet iedereen gerust op.” Zo schreef de conservatieve oud-premier John Major een brief aan de fractievoorzitter van de partij waarin hij vraagt Boris Johnson onmiddellijk uit 10 Downing Street te halen omdat het te gevaarlijk zou zijn voor het land als hij nog blijft zitten.
Denkt Johnson misschien uiteindelijk toch nog aan te kunnen blijven? ”Wat ik wel opmerkelijk vond is dat hij in zijn afscheidsspeech niet zei dat hij is afgetreden. Het enige wat hij zei is dat hij gaat blijven tot er een opvolger is en dat de partijvoorzitter het daarmee eens is.”
Overwinningsspeech
Yoeri Albrecht had niet het gevoel dat hij naar een afscheidsspeech aan het luisteren was toen hij naar Johnson keek. ”Hij kan retorisch door iedere hoepel heen springen. Als je hier naar luistert dan denk je dat hij een overwinningsspeech afsteekt. En ik denk dat grote delen van het Engelse publiek aan het einde van die speech gedacht hebben: ‘is die partij in het parlement gek dat ze deze man wegsturen’. Dat is natuurlijk precies wat hij hoopt te doen.” Albrecht vindt het terecht dat de premier aftreedt maar gaat de kleurrijke figuur Johnson wel missen. ”Ik vind het wel jammer, want het Shakespeareaanse drama wat zich iedere keer weer verder ontvouwt is natuurlijk ontzettend leuk om te volgen. En ik moet heel eerlijk zeggen dat ik de retorische gave van deze man gaaf vind. Het wordt wel saaier.”
Leugens en gedraai
Johnson heeft zijn hele leven al een knipperlichtrelatie met de waarheid, vindt Han ten Broeke. ”Het lijkt een spelletje voor hem. De regels die voor normale stervelingen gelden, gelden niet voor Boris Johnson. Eigenlijk komt hij zijn hele leven al weg met leugens en gedraai. Als journalist in Brussel verzon hij gewoon quotes en dat wisten mensen ook. Desondanks werd hem dat vergeven.”