”Boris Johnson is aangeschoten wild na vertrouwensstemming”

Gisteren stemde de Britse Conservatieve Partij over het wel of niet aanblijven van Boris Johnson. 211 leden stemden voor het aanblijven van de Britse premier, 148 leden wilden hem weg hebben. Vlak na de vertrouwensstemming vertelde oud-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Suse van Kleef live vanuit Londen hoe de avond verliep. 

Aangeschoten wild

De uitslag betekent dat er in principe het komende jaar niet nog een vertrouwensstemming gehouden mag worden en dat Johnson daarmee voorlopig veilig is. Toch is de premier volgens Suse van Kleef aangeschoten wild na deze uitslag. ”Het is een enorm slecht resultaat voor hem. 41% van zijn eigen conservatieve parlementariërs heeft dus geen vertrouwen meer in hem. Je kunt dus wel zeggen dat de partijdiscipline volledig weg is. Het is goed mogelijk dat ook staatssecretarissen en ministers tegen gestemd hebben. De komende maanden komen er nog veel meer obstakels aan, zoals de tussentijdse verkiezingen. Er loopt ook nog een onderzoek naar Boris Johnson over partygate, of hij wel of niet het parlement misleid heeft.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Heel erg slecht resultaat

In 2018 overleefde toenmalig premier Theresa May ook een een vertrouwensstemming binnen de Conservatieve Partij. Toch besloot zij vijf maanden later alsnog op te stappen omdat bleek dat de partij niet meer te regeren was. Nu is er nog een kleiner percentage van de partij dat vertrouwen heeft in Johnson dan destijds in May. Is het te verwachten dat Johnson dan binnenkort alsnog het veld moet ruimen? ”Ik denk niet dat hij zal opstappen want dat is niet iets wat in hem zit. Hij is heel erg bezig met zijn nalatenschap. Hij wil tien jaar premier zijn. Het komende jaar is hij veilig want volgens de regels van de Conservatieve Partij mag je niet binnen een jaar weer zo’n vertrouwensstemming doen. Maar het zou kunnen dat er misschien toch weer een verandering van de regels gaat komen en dat we toch weer binnen een jaar zo’n vertrouwensstemming krijgen. Want dit is wel echt een heel erg slecht resultaat.”

Gebrek aan goede opvolger

Van Kleef denkt dat het gebrek aan een geloofwaardige en electoraal aantrekkelijke opvolger de voornaamste reden is dat Johnson nog kan aanblijven. ”De kroonprins, de huidige minister van Financiën, die is de afgelopen maanden een stuk minder populair geworden. En voor de rest, wie moet het dan doen eigenlijk? Boris Johnson was natuurlijk ook de degene die de grootste verkiezingsoverwinning in veertig jaar boekte, dus veel parlementariërs hebben hun baan eigenlijk aan hem te danken. Dat is misschien ook de reden dat ze denken om het over twee jaar nog maar eens met hem te proberen want dan behouden ze tenminste hun baan. De oorlog in Oekraïne is misschien ook een moment geweest dat hij toch weer een streepje voor heeft gekregen. En veel mensen zeggen dat hij de Brexit er toch maar doorheen gekregen heeft. Maar als er een goede, uitgesproken kandidaat was geweest dan had Boris Johnson er niet meer gezeten.”

Kijk hier het hele gesprek met Suse van Kleef terug. 

Vergelijkbare artikelen