Wat ging er mis bij de boerenactie in Heerenveen?

Wat ging er mis bij de boerenactie in Heerenveen? Waarom schoot de politie? We praten erover met melkveehouder Nynke Koopmans, met Jan Struijs van de politiebond en politiewetenschapper Jaap Timmer.

Wat er precies gebeurd is bij de boerenactie in Heerenveen, en waarom er schoten gelost zijn, is nog onduidelijk. Voorzitter van de Nederlandse politiebond Jan Struijs roept op om de rechtsstaat zijn werk te laten doen. ”De waarheid komt altijd boven bij dit soort dingen. Er zijn zo veel beelden. Er zijn ook dingen die we niet weten. Die worden nu haarfijn uitgezocht.” Op basis van de beelden die circuleren op internet kan geen conclusie getrokken worden. ”Niemand weet wat er daarvoor en erna gebeurd is. Wij willen waarheidsvinding. Wij willen niet dat iedereen op voorhand oordeelt en zelfs veroordeelt. Dan komen politiemensen en boeren nog scherper tegenover elkaar te staan.”

Niet-boeren mengen zich

Over het algemeen zijn de meeste acties in Nederland goed verlopen volgens Struijs. ”De politiemensen en de boeren hadden goed contact met elkaar. Alleen in Friesland werd de sfeer grimmiger. Wat er precies in Heerenveen gebeurd is weet ik niet. Maar wat ik wel gezien heb in Friesland, ook bij eerdere protesten, is dat niet-boeren zich gingen mengen. Dat waren ophitsers. Op een plek zijn ze ook door de boeren aangesproken, op andere plekken zijn een paar boeren meegegaan. Ik vind het lastig om alle boeren over een kam te scheren. Ik heb vandaag ook veel contact met boeren gehad. En die zeggen dat ze hun punt willen maken en de grens opzoeken, maar dat ze geweld gewoon niet willen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Oorsuizen

Melkveehouder Nynke Koopmans staat in nauw contact met de familie van een van de arrestanten, een 16-jarige jongen. Hij is gisteren vrijgelaten en wordt niet langer verdacht van poging tot doodslag. ”De ouders waren bijzonder aangeslagen, als dat met je kind gebeurt. Hij is gisteren meegenomen zonder dat ze wisten waar hij heen ging, zonder dat ze contact met hem hadden. Die jongen is zestien jaar en die wil maar één ding en dat is boer blijven. En daarom staat hij daar en dan wordt hij door de politie weggeschoten. Hij had echt oorsuizen van die kogel die zo dicht bij hem is geweest.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jan Struijs, Jaap Timmer en Nynke Koopmans terug.

Vergelijkbare artikelen