OM zet snelrecht in bij strafbare feiten boerenprotesten

Als het aan het OM ligt zullen mensen die bij de boerenprotesten strafbare feiten hebben gepleegd snel en hard aangepakt worden. De hoogste baas van het OM Gerrit van der Burg is te gast samen met politiek verslaggever Thomas van Groningen, die voor ons het debat in de Tweede Kamer over de boerenrellen volgt.

Leiderschap Rutte

”Wat opviel bij het debat is dat het meteen ging over het vertrouwen en het leiderschap van Mark Rutte”, zegt Thomas van Groningen. ”Partijen proberen meteen het punt te maken waar Mark Rutte was. Partijen op de flanken zeggen dat het kabinet het stikstofbeleid de laatste jaren heeft laten ontsporen, door lange tijd misschien zoete broodjes te bakken voor die boeren. Nu moet er een pleister ineens van de wonden afgetrokken worden. Dat zorgt voor onrust in het land en dat vraagt dus om leiderschap. Bepaalde oppositiepartijen zeggen dat ze dat niet gezien hebben.”

Snelrecht

OM-topman Gerrit van der Burg wil het snelrecht inzetten om mensen die strafbare feiten gepleegd hebben bij de boerenprotesten aan te pakken. ”Als we snelrecht kunnen inzetten, dan zetten wij snelrecht in. Morgen is de eerste zaak al in Rotterdam. Onze inzet is daarop gericht, maar niet elke zaak leent zich daarvoor. Er zijn zaken die niet in een paar dagen zijn afgerond omdat er getuigen moeten worden gehoord, dat forensisch deskundigen nog iets moeten doen of dat er nog beelden moeten worden geanalyseerd waardoor een zaak niet binnen een paar dagen is afgerond.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Hoekstra

CDA-leider Wopke Hoekstra, die ook aan tafel zat, ziet het niet zitten om opnieuw naar Brussel te gaan om daar te onderhandelen over natuurregels. ”Ik denk niet dat dat de meest effectieve route is. Je moet met boeren aan de tafel over hoe je nou dit probleem oplost. Waar kan innovatie een rol spelen, waar kun je een andere vorm van landbouw introduceren, waar moet je misschien wel met minder koeien aan de gang en kan dat ook, waar zijn er boeren die misschien zelf willen stoppen. Al die dingen zal je samen met mensen moeten bespreken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Gerrit van der Burg en Thomas van Groningen terug.

Vergelijkbare artikelen