D66-Kamerlid Tjeerd de Groot wil met boeren in gesprek blijven

Tien rellende boeren zijn gisteren gearresteerd wegens openlijke geweldpleging, en zelfs poging tot doodslag. De politie kondigt aan harder te gaan optreden. CDA-Kamerlid Derk Boswijk blijft voorlopig thuis om zijn gezin te beschermen. Ook D66-Kamerlid Tjeerd de Groot wordt ernstig bedreigd. Laatstgenoemde schoof gister aan bij Op1.

“Elke keer denk je het kan niet gekker, maar het kan wel gekker.” Tjeerd de Groot vindt dat de boerenprotesten in deze maten moeten stoppen. Volgens het D66-Kamerlid met landbouw in zijn portefeuille gaat het alle perken te buiten. “Wij hebben een rechtsstaat en die heb je te respecteren. Als je naar ministers en Kamerleden gaat, ga je gewoon ver over de grens.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Bedreigingen aan huis

Derk Boswijk liet weten vanwege de bedreigingen de komende dagen thuis te gaan werken. Meerdere boeren stonden, terwijl de politicus zelf niet thuis was, voor zijn huis te protesteren. Zijn gezin, dat wel thuis was, voelde zich erg onveilig op dat moment. “Het is echt een drama. Hij heeft jongere kinderen. Het komt ontzettend dichtbij. Het is een jong gezin, blijf daar gewoon weg.” De Groot maakte hetzelfde mee. Ook hij was niet thuis. “Mijn buurman belde dat ze tussen elf en twaalf uur met trekkers rond mijn huis stonden. Er wonen allemaal kinderen in de straat en die schrikken zich helemaal rot.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

In gesprek blijven

Volgende week willen boeren Schiphol, Eindhoven, de haven van Rotterdam en distributiecentra voor levensmiddelen blokkeren. Maar ondanks de bedreigingen, wil Tjeerd de Groot nog steeds het gesprek aangaan met boeren. “Je kunt wel in Den Haag allemaal abstracte plannen presenteren, maar je moet ook bereid zijn om dan een jonge boer in de ogen te kijken om te zeggen hoe je het wil doen.”

In 2019 werd het Kamerlid van D66 flink uitgejouwd bij het boerenprotest op het Malieveld. Tijdens zijn toespraak werd hij onderbroken door Bart Kemp, de voorzitter van Agractie. “Het was nog korter dan een elevatorpitch. Wat ik eigenlijk wilde zeggen is dat het slecht gaat met de boeren en dat ze perspectief willen. Maar de natuur wil ook perspectief en jonge mensen die een woning willen, willen ook perspectief hebben.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Tjeerd de Groot terug.

Vergelijkbare artikelen