”Wat veel gebeurt in Oekraïne, is dat ze voortplantingsorganen vernietigen”

Niet alleen met wapens en bommen brengt Rusland Oekraïne schade toe. Meldingen van seksueel geweld door Russische soldaten komen zo vaak voor dat het geen uitzonderingen lijken. Seksuologe Goedele Liekens kwam dit weekend terug Oekraïne waar ze met zowel vrouwelijke als met mannelijke slachtoffers sprak. Aan oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif vragen we of er sprake is van een achterliggend plan. Samen schuiven ze aan bij Op1.

“Ik sprak een moeder die moest toekijken hoe ze haar zoontje van elf hadden verkracht. Een bond haar hoofd vast en iedere keer als zij haar ogen dichtkneep om niet te kijken, kreeg haar kind weer slagen”, vertelt Goedele Liekens over haar reis naar Oekraïne. De seksuoloog was in Lviv, een stad in het westen van Oekraïne, en sprak daar zowel mannelijke als vrouwelijke slachtoffers van seksueel geweld. “Het is heel moeilijk om met hen te praten. Het zijn vaak jonge meisjes en zij voelen zich niet veilig.” Door de gesprekken met slachtoffers viel Goedele verschillende dingen op. “Het gebeurt in groepen en vooral onder toekijkend oog van andere familie- of dorpsleden. Echt als een soort vernedering en een extra kwelling.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Voorplantingsorganen vernietigen

Meldingen van seksueel geweld in Oekraïne door Russische soldaten komen zo vaak voor dat het geen uitzonderingen lijken. “Wat veel gebeurt, is dat ze voorplantingsorganen vernietigen. Zelfs met geweren en machetes. Ze zeggen dan letterlijk erbij: ‘Zo, dan kan jij geen nieuwe soldaatjes meer kweken.’”

“Oorlog brengt het laagste en het beste in mensen naar boven”, zegt oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif. “Dit is het laagste in mensen. Oorlog gaat nooit tussen machines, dat gaat tussen mensen. Helaas krijg je dan vaak dit soort dingen. Ik denk niet dat in paragraaf 3 in het operatievel van de Russen staat dat er vrouwen verkracht moeten worden. Maar wat mij zorgen maakt, is dat de Russen al vanaf het begin al met clusterbommen in Charkov geen onderscheid maken tussen burgerdoelen en militaire doelen. Dat zie je de laatste weken heel duidelijk.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen