Ab Osterhaus pleit voor reservemacht voor het zorgpersoneel

Tijdens de coronacrisis zijn door uitgestelde operaties 320.000 gezonde levensjaren verloren gegaan, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Was het middel erger dan de kwaal? Dat bespreken we in Op1 met viroloog Ab Osterhaus.

Het gaat hierbij volgens Osterhaus om mensen die bijvoorbeeld geen knie- of heupoperatie gehad hebben. ”Dat is natuurlijk verschrikkelijk, maar die mensen zijn niet overleden. Het zijn verloren jaren in goede gezondheid. Dat is op zich verschrikkelijk, maar het geeft wel aan wat voor groter probleem hier achter zat. Voor mij is de belangrijkste les op dit moment dat je eigenlijk beter voorbereid moet zijn op dit soort calamiteiten. Dat je voor de toekomst daar veel meer aan moet gaan doen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Reservemacht

Het personeelstekort in de ziekenhuizen is volgens Osterhaus momenteel het grootste probleem. ”Daar kun je een creatieve oplossing voor verzinnen, maar die zijn niet bedacht. We hebben niet een soort reseveremacht voor het zorgpersoneel, zoals je dat in het leger hebt. Je kunt ze opleiden, je kunt er een plan voor maken. Maar het is er niet, dus gaan we gewoon over tot de orde van de dag. Maar het kan wel, en dan moet je investeren. Daar ligt een mooie parallel met voorbereid zijn op een oorlog. Op een gegeven moment moet je gewoon de mensen klaar hebben staan die dat kunnen gaan doen. Die hoeven niet allemaal per se in permanente dienst te zijn, maar je zou een reservevoorraad moeten hebben.”

Kijk hier het hele gesprek met Ab Osterhaus terug.

Vergelijkbare artikelen