Ingrid Thijssen, Ab Osterhaus, Won Yip en Mark van Dooren over de krapte op de arbeidsmarkt

Er heerst nog altijd grote krapte op de arbeidsmarkt. Dat merkt machinist Mark van Dooren ook, hij heeft te weinig collega’s waardoor er steeds meer treinen uitvallen. Is er een oplossing? Horecaondernemer Won Yip vindt dat we met zijn allen meer moeten gaan werken en voorzitter van VNO-NCW Ingrid Thijssen vindt dat het kabinet sneller moet ingrijpen. Viroloog Ab Osterhaus vertelt of er deze zomer nog meer mensen gaan uitvallen door de zomercoronagolf.

Nederland loopt vast door personeelstekorten. Het kabinet kwam gisteren met een plan om de tekorten aan te pakken. Niet genoeg, volgens werkgevers-voorvrouw Ingrid Thijssen. ”Er is wel meer nodig, en met name ook sneller. In de plannen staan veel maatregelen die nog een tijd gaan duren voordat het ergens toe leidt. Wij denken dat onconventionele maatregelen nodig zijn.”

Meer-urentoeslag

”Een van de belangrijkste oplossingen voor het tekort aan personeel, zeker in de zorg en in het onderwijs, is dat mensen gewoon meer uren gaan werken. Er zijn 500.000 mensen die aangeven bereid te zijn meer te gaan werken. Er moeten twee dingen gebeuren. Werkgevers zelf kunnen met de werknemer kijken hoe werk en privé beter te combineren zijn als je meer gaat werken. En zorg dat werkgevers de gelegenheid krijgen om iets zoals een meer-urentoeslag te geven. Maak dat dan ook fiscaal aantrekkelijk zodat je niet het grootste deel van die euro afdraagt aan de fiscus, maar dat je die in je portemonnee overhoudt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Corona

Al maanden is er grote krapte op de arbeidsmarkt. En dat wordt waarschijnlijk niet minder, met de nieuwe zomercoronagolf. ”Wat die nieuwe golf precies gaat doen is nog niet helemaal duidelijk”, zegt viroloog Ab Osterhaus. ”Die golf komt eraan, maar het is nog relatief beperkt in de zomer denk ik. Waar het precies heen gaat heeft ook te maken met de nieuwe variant die meer dominant wordt. Maar het grote probleem wat gaat komen is denk ik eerder tegen de wintertijd. Dan zullen we waarschijnlijk toch veel meer te maken krijgen met personeelsuitval.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ingrid Thijssen, Ab Osterhaus, Won Yip en Mark van Dooren terug.

Vergelijkbare artikelen