Conny Helder wil de ouderenzorg in Nederland anders organiseren

Ouderen moeten langer thuis blijven wonen, zelfredzamer worden en er moet meer ingezet worden op technologische innovatie. Minister voor Langdurige Zorg en Sport Conny Helder kwam vandaag met een plan om de ouderenzorg in Nederland anders te organiseren. Ze vertelt erover bij Op1.

Minister voor Langdurige Zorg Conny Helder komt met nieuwe plannen voor de ouderenzorg. “Het is niet makkelijk. De dubbele vergrijzing zorgt voor een dubbele zorgvraag en we hebben minder mensen in de zorg werken. Dat betekent dat we een kloof krijgen die we niet meer kunnen dichten. Daarom moeten we het anders organiseren.”

Nederland vergrijst in een steeds hoger tempo en daarom moet de ouderenzorg worden vernieuwd. Verantwoordelijk minister Conny Helder presenteerde vandaag haar plannen voor een goede oude dag. “Als we naar de verpleeghuiszorg kijken, zouden we die in de toekomst moeten verdubbelen. Dat gaat niet gebeuren.” Dus schreef Conny Helder ‘We kunnen de ondersteuning en zorg niet blijven verlenen zoals we dat nu gewend zijn’ in haar Kamerbrief maandag. Volgens haar plannen moeten ouderen zelfredzamer worden en moeten ze meer gebruik maken van technologische innovaties. “De behoefte is nu anders. Mensen willen veel meer eigen regie en in de eigen omgeving blijven wonen. Daar sluiten we bij aan.”

Personeelstekort 

Volgens Helder willen minder mensen in de zorg werken. Ook deze ontwikkeling leidt naar een verandering in het zorgstelsel. “Er komen nog wel mensen bij, maar dat is niet genoeg om de zorgvraag op te vangen.” De minister van Langdurige Zorg en Sport zat samen met twintig partijen en ouderen zelf om haar plannen te concretiseren. “Waar we op uitgekomen zijn, is dat we veel meer moeten nadenken over wat kunnen mensen zelf, wat kunnen we meer met technologische innovatie doen en in principe doen we dat in de thuissituatie.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Conny Helder terug

Vergelijkbare artikelen