Ecoboer John Arink: “Er is een gouden toekomst voor boeren”

Boeren die snelwegen blokkeren met tractoren en brandende hooibalen gaan een grens over, dat vindt politiechef Willem Woelders. Hij is vanavond te gast met boer Dolf Heikoop, die vandaag aanwezig was bij de protesten bij de Tweede Kamer. Ecoboer John Arink gaat niet naar de boerenprotesten, hij pleit juist voor een transitie naar duurzame landbouw.

Wederom veel boerenprotesten in ons land gisteren. Maar waar het een paar dagen geleden nog vreedzaam verliep, wordt die sfeer alsmaar grimmiger, ziet politiechef Willem Woelders. Tot diep in de avond probeerden boeren snelwegen te blokkeren en werd er verzameld voor het huis van politici. “Ze gaan denk ik echt over grenzen heen. Je mag je verhaal doen als je het ergens niet mee eens bent. Dat is een grondrecht, maar dit is bedreigend en intimiderend voor politici. Dat is onacceptabel en we zullen hier tegen optreden.”

Achter de feiten aan

Optreden dus, maar heeft de politie de situatie onder boeren nog wel in de hand? Volgens Woelders loopt de politie af en toe achter de feiten aan. “Vorige week hebben een aantal organisaties georganiseerd dat de boeren naar Stroe gingen. Daar hebben we goed overleg mee kunnen voeren en afspraken kunnen maken. De laatste twee dagen is het niet georganiseerd. Boerenorganisaties zeggen niet verantwoordelijk te zijn en dan moet je reageren op hetgeen dat je ziet. Dan heb je gewoon aanrijtijd nodig.”

De politiechef wil wel benadrukken dat de boeren op dit moment illegaal bezig zijn. “Laat helder zijn: rijden op snelwegen is niet toegestaan, blokkeren is niet toegestaan en het verstoren van de openbare orde is niet toegestaan. Daar treden wij tegen op en daar zijn wij actief met alle eenheden mee bezig.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ook ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zit aan tafel. Hij denkt dat boeren van de trekker af moeten en aan de onderhandeltafel moeten aanschuiven. “Kijk wat er wel en niet kan. Hoe kan je dat inpassen en hoe zorgen we ervoor dat we de stikstofuitstoot gezamenlijk naar beneden brengen.” Volgens Segers is er nu een kaart gepresenteerd waar boeren zich rot van zijn geschrokken. “Maar boeren moeten niet vergeten dat dit niet de wet is. Ik vind dat zo’n belabberd misverstand”, aldus de ChristenUnie-leider

Gehele samenleving

Volgens ecoboer John Arink is dat niet waar boeren boos om zijn. “Het zou veel handiger zijn geweest van het kabinet, wanneer erkend wordt dat ook andere sectoren aan de bak moeten in die transitie. De indruk wordt nu gewekt dat de stikstof bij de boeren wordt weggehaald en wordt ingezet voor de bouw. Waarom niet een geheel plan voor de transitie die we als samenleving moeten ondergaan?”

Segers erkent dat er een valse start is gemaakt door het kabinet. “De valse start is de kaart. En de tweede valse start: we hebben eerst een plan voor boeren, daarna een tijd niks, daarna luchtvaart en daarna pas de bouw en daarna pas de industrie. Dat had één plan moeten zijn. Dat moet ook één plan worden, maar dat kan je alleen maar maken als je met elkaar gaat praten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ecoboer John Arink gaat niet naar de boerenprotesten, hij pleit juist voor een transitie naar duurzame landbouw. ”De boer is getransformeerd van een energieproducent naar een energievrager. Dat is een systeem wat niet houdbaar is.” Wat is dan de oplossing voor boeren in Nederland? “We moeten extensiveren in de landbouw. Dat er dan voor boeren geen toekomst zou zijn, is volgens mij de grootste kletskoek.”

Gouden toekomst

Volgens Arink ligt er juist een ‘gouden toekomst’ voor boeren. “Het best zou zijn als we het Europees regelen. Frans Timmermans wil dat, maar wordt gek genoeg tegengewerkt door de Land- en Tuinbouworganisatie zelf. Hij is met een green deal bezig, die ervoor kan zorgen dat boeren met minder productie een beter inkomen krijgen. Welke boer wil dat nou niet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de boerenprotesten terug. 

Vergelijkbare artikelen