Boer Koos Cromwijk: ”Zoek minister niet thuis op”

Boeren trokken gisteren weer massaal met hun trekkers de snelweg op en hebben met hulp van hooibalen belangrijke punten door het hele land geblokkeerd. Ook zijn agrariërs het provinciehuis in Den Bosch binnengedrongen en dreigen ze met meer acties vandaag. De politie moest op verschillende plekken ingrijpen. Hoe ver mogen boeren gaan met demonstreren? Dat bespreken we in Op1 met boer Koos Cromwijk en hoofdbestuurder van de Nederlandse politiebond Koen Simmers. 

Blokkade snelwegen

Koos Cromwijk begrijpt de wanhoop van de boeren die snelwegen blokkeren, maar zou er zelf niet voor kiezen om het op deze manier te doen. ”We krijgen op dit moment enorme waardering vanuit de burgermaatschappij. De burger gaat inzien hoe ze in politiek Den Haag met de boeren omgaan. Wij hebben met onze actiegroepen de trekker naast de snelweg gezet en op het viaduct. Dus niet blokkeren.”

Minister weer thuis opgezocht

Ook waren er weer boeren die stikstofminister Van der Wal thuis opzochten. Boer Koos doet een oproep aan zijn collega’s om hiermee te stoppen. ”Ik heb mijzelf afgevraagd wat ik ervan zou vinden als mensen die het totaal niet met mij eens zijn op mijn erf komen en mijn gezin stevig te woord staan. Voor mijn part blokkeer je alle snelwegen in Nederland, maar zoek ze niet thuis op. Ik weet nu hoe het is om bekend te zijn, en te strijden voor je ideaal. Misschien doet de minister dat ook op haar manier, ook al zijn we het er honderd procent niet mee eens.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Boeren gaan te ver

Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid die ook aan tafel zat, vindt dat de boeren te ver gaan met hun protesten. ”Als je niet met je trekker op de snelweg mag, dan moet je dat gewoon niet doen. We hebben gewoon regels met elkaar in Nederland. Protesteren en demonstreren mag, maar dit is gewoon tegen de wet. En gevaarlijk. Als je demonstreert en je brengt de openbare orde in gevaar, dat moet niet. Ik begrijp de emoties van de boeren over de toekomst van hun bedrijf, maar doe het op zo’n manier dat je niet mensen in gevaar brengt.”

Kijk hier het hele gesprek met Koos Cromwijk en Koen Simmers terug.

Vergelijkbare artikelen