Boer Koos Cromwijk: ”Het is oorlog”

Het was een emotionele stikstof-week voor veel boeren. Zo ook voor Koos Cromwijk, de boer die gisteren vol emotie tijdens het stikstofdebat Kamerleden toesprak. Bij Op1 blikt hij terug op een roerige week.

Onbetrouwbare overheid

”Het is een onbetrouwbare overheid waar wij tegen de strijden hebben”, zegt Koos Cromwijk. ”Wij worden keer op keer weggezet als vervuilers. Ik heb zelf natuur en dat onderhouden wij goed. Maar bij mij wordt nu mijn beheersvergoeding afgepakt omdat één ecoloog vanuit de provincie denkt dat het niet goed ingericht is terwijl de provincie dat zes jaar geleden goedgekeurd heeft.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Oorlog

Minister Van der Wal van Natuur en Stikstof heeft aangifte gedaan van doodsbedreiging. ”Je mag nooit iemand dood wensen”, zegt boer Koos. ”Maar zoals Gert-Jan Segers pas al zei, we stevenen af op een burgeroorlog. Zo voelt dat echt. Het is oorlog. Want wij zorgen voor veilig voedsel op dit moment. Maar zodra deze plannen doorgaan is het geen vraag meer of we veilig voedsel hebben, maar óf we nog voedsel hebben.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De emoties bij sommige boeren lopen hoog op, waarbij ze de confrontatie niet schuwen. Zo hebben boeren de minister op haar woonadres opgezocht, Kamerleden kunnen vanwege veiligheid niet naar het boerenprotest en het lot van de boeren wordt vergeleken met de Jodenvervolging. Waar ligt de grens? ”Ik ga zo ver zodat de jonge boeren die gisteren bij mij waren, boer kunnen worden. En daar strijd ik voor, en zal ik altijd voor blijven strijden. En daar heb ik sinds gisteren mijn levensmotto van gemaakt. Je moet nooit intimideren, maar je moet wel zeggen waar de grens is. En als je over mijn grens heen gaat, dan zeg ik stop, niet verder. Ik heb tegen de minister gezegd dat het oorlog wordt, en dat ze het nu nog kunnen keren door te luisteren naar de boeren en niet een wanhopig beleid door te voeren.”

Kijk hier het hele gesprek met Koos Cromwijk terug.

Vergelijkbare artikelen