Bij de tornado die over Zierikzee trok zijn er één dode en negen gewonden gevallen

Bij de tornado die over Zierikzee trok zijn er één dode en negen gewonden gevallen. Ook zijn er vele huizen in de Zeeuwse stad beschadigd en zelfs onbewoonbaar verklaard. Verslaggever Eva de Schipper maakte de storm van dichtbij mee en schoof samen met meteoroloog Helga van Leur aan bij Op1.

Eva de Schipper kwam rechtstreeks uit Zierikzee naar de studio van Op1. Als journalist van Omroep Zeeland deed ze verslag van de tornado. “Als verslaggever is het eerste wat je doet kijken en luisteren, maar ik bleef maar kijken.” In de Zeeuwse stad zijn er door de extreme weersomstandigheden één dode en negen gewonden gevallen.

“Mijn collega’s belden mij en vertelden over een windhoos. Je hoort wel eens van een windhoos in Nederland. Maar die is vaak heel snel en heel plaatselijk in een klein gebied.” De praktijk was heel anders dan de verslaggever van tevoren gedacht had. “Dan rijd je zo’n stad in en dan zie hulpdiensten af- en aanrijden. Ik zag ambulances en brandweerauto’s in groten getale. Het eerste wat je denkt: ‘dit is foute boel.’ Ik rijd een woonwijk in en het eerste wat ik zag was de daken van maar liefst vijf huizen op straat liggen. Die lagen gewoon midden op straat. Letterlijk op elke hoek van de straat lag een stuk tuinmeubel, een container en dakpannen.”

Ontstaan tornado

Hoe ontstaat een tornado zoals in Zierikzee? “Door warme lucht onderin en koude lucht bovenin”, vertelt meteoroloog Helga van Leur. “Ook vochtige omstandigheden heb je nodig. Bovenin waait het harder dan onderin, dus je krijgt een roterende kolom. Dan wordt het van onderin opgewarmd, dus die roterende kolom wordt omhoog geduwd. Dan komt die in aanraking met die wolk. In die wolk heb je niet alleen een stijgende beweging, maar ook een dalende koude bewegingen. Dat gaat dan om elkaar heen draaien en dat wordt net een pirouette.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Eva de Schipper en Helga van Leur terug.

Vergelijkbare artikelen