Lia van Bekhoven en Sybrand Buma over de toekomst van Boris Johnson

De toekomst van Boris Johnson staat alweer onder druk. Twee Britse conservatieve districten stemmen vandaag tijdens een tussentijdse verkiezing. Volgens VK-correspondent Lia van Bekhoven heeft de huidige crisis weinig met politiek te maken. Het is vooral Johnson’s persoonlijkheid die een van ’s werelds succesvolste politieke partijen dreigt op te blazen. Ze schuift samen met Sybrand Buma, die de Engelse politiek op de voet volgt, aan bij Op1.

Als de tussentijdse verkiezingen tegenvallen dan zou dat zo maar grote consequenties voor Boris Johnson kunnen hebben. Volgens Lia van Bekhoven gaan er dan veel conservatieve parlementariërs komen die bang zijn voor hun eigen plekje als in 2024 de landelijke verkiezingen gehouden worden. ”De druk groeit dan op Boris Johnson om alsnog ruim baan te maken. De conservatieven zijn rücksichtslos als het gaat om een nieuwe partijleider als ze denken dat de huidige niet meer bij machte is om de verkiezingen te winnen. Johnson is nooit populair geweest bij de fractie. Hij werd enkel geaccepteerd omdat hij een kieskanon was. Hij won verkiezingen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vergelijking met Thatcher

Sybrand Buma doet de periode waar het Verenigd Koninkrijk nu doorheen gaat denken aan de periode dat Margaret Thatcher net aan het weggaan was. ”De mensen spreken nu over een ‘summer of discontent’. Dat is een echo van de strijd tegen Thatcher in de jaren ’80, toen had je de ‘winter of discontent’. Je ziet dat een beetje hetzelfde aan het gebeuren is. Thatcher die erg onder vuur lag vanwege grote hervormingen die ze deed. Thatcher had toen de Falklandoorlog waardoor ze er bovenuit kwam. Mijn indruk is dat Boris Johnson een beetje hetzelfde probeert te doen met Oekraïne. Hij is al een paar keer in Kiev geweest als een soort afleidingsmanoeuvre te laten zien dat hij de wereld aan het redden is.”

Kijk hier het hele gesprek met Lia van Bekhoven en Sybrand Buma terug. 

Vergelijkbare artikelen