”Ieder gebied vraagt om een andere oplossing”

In het Gelderse Stroe worden vandaag tienduizenden boeren verwacht om te protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Ook een groot deel van de achterban van coalitiepartijen VVD en CDA is in opstand gekomen tegen de plannen. Kunnen landbouwwoordvoerders Thom van Campen (VVD) en Derk Boswijk (CDA) de boosheid in hun achterban nog sussen?

Maatwerk per gebied

Het VVD-congres keerde zich vorige week met een nipte meerderheid tegen de stikstofplannen van het kabinet. ”Ik ga daar mee aan de slag”, zegt landbouwwoordvoerder van de VVD Thom van Campen. ”Iedereen is het erover eens dat we wat moeten met het terugdringen van de stikstofuitstoot. Ook de leden. Maar die mensen zeggen terecht dat er te veel gesproken wordt over onteigening en harde ingrepen in die sector. Terwijl er zo veel andere manieren zijn, met goede innovaties zorgen dat er minder stikstof wordt uitgestoten. Of het omschakelen van bedrijven door met minder vee hetzelfde te kunnen verdienen. Ieder gebied in ons land vraagt daarbij om een andere oplossing.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Gemiste kans

Ook het CDA reageerde erg kritisch op de plannen van het kabinet. Terecht, volgens CDA-Kamerlid Derk Boswijk. ”Wat ik een gemiste kans vind is dat de enige maatregel die is uitgewerkt hoe wij die stikstof kunnen reduceren is eigenlijk alleen de opkoopregeling. Maar als jij een blijvende boer bent dan heb je daar niks aan. In het coalitieakkoord hebben we duidelijk afgesproken dat ook innovatie, extensiveren, managementmaatregelen maar ook het verplaatsten van bedrijven allemaal mogelijkheden zijn om die stikstofuitstoot te verlagen. En dat is gewoon niet goed genoeg uitgewerkt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Thom van Campen en Derk Boswijk terug. 

Vergelijkbare artikelen