Ed Nijpels en Gert-Jan Oplaat over stikstofplannen van het kabinet

Een meerderheid van de VVD-leden heeft zich op het partijcongres uitgesproken tegen de stikstofplannen van het kabinet. Ook werd er een motie aangenomen om overdag weer 130 kilometer per uur te mogen rijden. Volgens de voormalig leider van de partij Ed Nijpels moet de VVD het klimaat serieus nemen. Hij is te gast samen met oud-Kamerlid en voorzitter van de Vereniging Pluimveeverwerkende Industrie Gert-Jan Oplaat, die juist zijn VVD-lidmaatschap heeft opgezegd vanwege de stikstofplannen.

130 kilometer

Oud-leider van de VVD Ed Nijpels vindt het beschamend dat er op het VVD-congres een motie is aangenomen dat er weer 130 kilometer per uur gereden mag worden. ”In deze tijd waarin we aan de boeren vragen om terug te gaan in stikstofuitstoot, en dan gaat de VVD een motie aannemen over 130 kilometer per uur. Niemand in dit land vraagt erom. We zijn allemaal gewend geraakt aan die keurige snelheid van 100 kilometer. Het is een verkeerd signaal in een tijd dat de maatregelen voor de boeren zwaar zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De stikstofplannen van het kabinet vormen een splijtzwam binnen de VVD. 51% van de leden keurden de plannen af op het partijcongres. De Tweede Kamerfractie van de VVD moet zich hier niets van aantrekken, vindt Ed Nijpels. ”We hebben een coalitieakkoord gesloten, daarin is in feite deze maatregel al besloten. Mevrouw Van der Wal doet niets anders dan dat uitvoeren. Dat doet ze niet als een soort hobby omdat we tegen de boeren zijn. We hebben een uitspraak van de rechter en die heeft de overheid op de vingers getikt. Er moet wat gebeuren, en niet alleen voor de economie. De natuur lijdt eronder. Iedereen die dat ontkent die steekt zijn kop in het zand.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Gecreëerd probleem

Oud-VVD-Kamerlid en voorzitter van de Vereniging Pluimveeverwerkende Industrie Gert-Jan Oplaat is het grondig oneens met Nijpels. ”Dit is de grootste kul en onzin die we de afgelopen jaren hebben gehoord.” Volgens Oplaat is er absoluut geen stikstofprobleem in Nederland. ”Het is een gecreëerd probleem. We zijn vastgelopen in dit hele dossier. Het hoeft niet van Brussel, er zijn andere oplossingen te bedenken en de natuur holt niet achteruit. Dat is een fabeltje.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Voor Oplaat waren de stikstofplannen de druppel om zijn lidmaatschap van de VVD op te zeggen. ”Ik erger me al langer. Ik zie dat de VVD vervreemd is van de achterban. De basis van de VVD is MKB, land- en tuinbouw, mensen met een eigen huis, een auto en een modaal inkomen. Op al die dossiers belooft de VVD van alles voor de verkiezingen, en daarna verloochenen ze elke keer die achterban. Dat doet mij pijn, want ik ben 34 jaar lid geweest van deze partij. Het doet heel veel pijn dat die partij mijn achterban zo in de steek laat. Dat kan ik niet accepteren, dus ben ik gedwongen om afscheid te nemen.” Oplaat geeft aan binnenkort in gesprek te gaan met een drietal verschillende partijen die interesse hebben getoond in zijn diensten. ”BBB, JA21 en BVNL.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ed Nijpels en Gert-Jan Oplaat terug. 

Vergelijkbare artikelen