Henk Bleker: ”Ze nemen onze cultuur en manier van samenleven van ons af”

Het kabinet gaat de stikstofuitstoot rond kwetsbare natuur tot wel 70 procent omlaag brengen. Het is een hard gelag voor veel boeren, die nu niet verder mogen met hun bedrijf. Hoe gaat Nederland eruit zien? Veehouder in de Gelderse Vallei Ben Apeldoorn, interim-voorzitter Nederlandse Melkveehouders Vakbond Henk Bleker, ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis en politiek commentatoren Thomas van Groningen en Marleen de Rooy schuiven aan bij Op1.

30% minder vee

Politiek commentator Marleen de Rooy was aanwezig bij de persconferentie van minister Van der Wal. Waar zijn de boeren aan toe? ”Dat er iets moet gebeuren is al lang bekend. Maar vandaag is bekend geworden in welke regio er hoeveel procent stikstofdaling nodig is. De provincies moeten een plan gaan presenteren vóór de zomer van volgend jaar hoe dat te gaan doen. In een aantal gebieden is dat meer dan 70% reductie, dat betekent flink ingrijpen. Aan boeren uitkopen ontkom je dan niet. Gemiddeld is de verwachting dat er in Nederland 30% minder vee nodig is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Cultuuroveral

Interim-voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond Henk Bleker noemt de stikstofplannen van het kabinet een ‘cultuuroverval’. ”Ze nemen onze cultuur en onze manier van samenleven van ons af.” Bleker, die van 2010 tot 2012 staatssecretaris van landbouw was, wordt door velen medeverantwoordelijk gehouden voor de stikstofcrisis. ”De heer Bleker heeft al die jaren de boeren naar de mond gepraat, maar zachte heelmeesters maken stinkende wonden”, zegt ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis. ”Ik vind dat hij wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid. Als we tien jaar geleden hadden ingegrepen dan hadden we meer tijd gehad en dan had er minder hoeven gebeuren. Nu is de pijn extra hard.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Gevolgen voor boerenbedrijf

Ben Apeldoorn is veehouder in de Gelderse Vallei, een van de gebieden waar de stikstofuitstoot het meest omlaag moet. Wat zijn de gevolgen voor zijn boerenbedrijf? ”Het voordeel van mijn leeftijd, ik ben 52, het gaat mijn tijd wel duren. Ik ga niet stoppen met boeren, ik ga zo lang mogelijk door. Het is een cultuur van mensen die elkaar begrijpt. Die daar woont, werkt, leeft en de kost verdient. Het is een samenleving die op die veehouderij gebouwd is. En dat dat nu minder wordt is logisch, want de tijd vraagt andere dingen. Er moeten huizen en infrastructuur bij. Dat is van alle tijden. Daar willen mensen ook best voor opzij, maar mensen willen niet opzij om op papier de cijfertjes van de minister in orde te krijgen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de stikstofplannen van het kabinet terug.

Vergelijkbare artikelen