Grensoverschrijdend gedrag komt vaker voor in de culturele sector

Dinsdag kwam er een rapport naar buiten van de Raad voor Cultuur waaruit blijkt dat grensoverschrijdend gedrag in de culturele sector nog veel vaker voorkomt dan tot nu toe werd aangenomen. Actrice Maxime van Dommele en Janke Dekker van meldpunt MORES reageren bij Op1 

In de culturele sector komt veel vaker grensoverschrijdend gedrag voor dan eerder werd gedacht. Volgens Janke Dekker van meldpunt MORES is het systeem van binnenuit ‘uitgehold’. “Mensen werken vaak buiten de gebruikelijke uren en ’s avonds laat. De scheiding tussen werk en privé is daardoor vaag, er is veel fysiek contact en de hiërarchie is heel sterk gedefinieerd.”

Poortwachters

Het rapport zegt dat het laatste zeker bijdraagt aan grensoverschrijdend gedrag. “Het zijn een soort poortwachters die je een stapje kunnen geven in je carrière. Als je dat stapje mist, kan je het eigenlijk schudden. Dan kom je nergens meer in Nederland”, aldus Dekker. Die zegt dat het ook niet helpt dat er zoveel bezuinigd is op de sector. “De sector heeft dat zelf opgelost door dan maar voor minder te gaan werken, maar het is allemaal zo onzeker geworden dat het zorgt voor grensoverschrijdend gedrag.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen