Janke Dekker over slachtoffers van overschrijdend gedrag: “Ze worden niet gehoord”

Theaterproducent Janke Dekker ziet hoe de beerput opengaat: Bij haar meldpunt staat de telefoon roodgloeiend met slachtoffers van ongewenst seksueel gedrag. Er moet volgens Dekker een onafhankelijk fonds komen waarmee slachtoffers financieel gesteund worden. 

Janke Dekker is voorzitter bij Meldpunt MORES en merkt als geen ander dat er een enorme stroom aan nieuwe meldingen bij is gekomen. “De algemene teneur is wel van ‘genoeg is genoeg’. Mensen zijn ontzettend aangeslagen op het verwijt dat vrouwen moeten melden en dat als ze dat niet doen, er niks aan gedaan kan worden. Nou alle vrouwen in mijn mailbox zeggen dat ze hebben gemeld, maar dat er niks mee gedaan werd. Ze worden niet gehoord.”

Trial by media
Hoe is te verklaren waarom het zo lang stil is gebleven rond seksueel overschrijdend gedrag? “Er zijn wel een aantal grote zaken geweest in de afgelopen vier jaar en dit is nu een hele grote zaak die in de media komt. Wij willen eigenlijk juist niet dat dit soort zaken in de media uitgevochten worden, want het ergste is als het een ‘trial by media’ wordt. Dan is het kansloos voor de melder en kansloos voor degene die wordt aangeklaagd.” Volgens Dekker word je op dat moment een speelbal tussen voor- en tegenstanders. “Dat is schadelijk voor iedereen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Janke Dekker terug. 

Vergelijkbare artikelen