Ahmed Marcouch en Geert Dijks over criminaliteit op vakantieparken

Veel vakantieparken zijn broeinesten van criminaliteit, blijkt uit nieuw onderzoek. Criminelen huisvesten er prostituees en arbeidsmigranten en gebruiken de parken om geld wit te wassen. Burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en directeur van RECRON, de vereniging voor recreatieondernemers, Geert Dijks vertellen in Op1 hoe het zo uit de hand kon lopen.

Uit onderzoek blijkt dat honderden vakantieparken in handen zijn van criminelen. Daar wil Ahmed Marcouch, de burgemeester van Arnhem, verandering in brengen. “We hadden de vakantieparken al langer op het netvlies, omdat het vaak plekken zijn waar je anoniem en verborgen dingen kunt doen.” Daarnaast ziet Marcouch steeds meer investeringen van criminelen in vakantieparken. Hij constateert nu dat ze te weinig zicht hebben op het witwassen. “Je kan huisjes met cash betalen. Die huisjes zijn vaak niet geregistreerd. Je kan hele parken opkopen. Daar zijn vaak geen exploitatievergunningen voor nodig. Dat zijn de praktijken waardoor je tonnen tot miljoenen kan verdienen.”

Bij het aanschaffen van een chalet of andere vakantiewoning is er geen registratieplicht. “Je kan zo’n huisje met cash betalen en het vervolgens niet melden.” Daarom pleit Marcouch voor meer kadastrale registratie. “Dan ken je de eigenaar. Ook de cashtransacties moeten verboden worden. Een huisje kopen moet, net zoals bij een hypotheek, via een bankrekening gaan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Samen strijden

Marcouch ziet graag dat de eigenaren van vakantieparken samen met de overheid gaan strijden tegen dit soort praktijken. Maar daar is nog een lange weg in te gaan. Van de 2.500 vakantieparken in Nederland is ongeveer een derde betrokken bij criminele praktijken. “Soms weten eigenaren het niet eens, maar soms is het een kwetsbaarheid die je hebt. Als ondernemer heb je geld nodig en als dan ineens iemand komt dan is de verleiding groot.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ahmed Marcouch en Geert Dijks terug.

Vergelijkbare artikelen