Moeten katten binnenblijven?

Moeten katten binnenblijven? Ja, zegt Ruurd Jelle van der Leij. Volgens de natuurfotograaf zijn ze een gevaar voor de natuur, omdat de katers op vogels en muizen jagen. Onzin, vindt Midas Dekkers. Volgens de bioloog bestaat de natuur nou eenmaal uit prooi- en roofdieren en houden de ecosystemen zichzelf in balans. In Op1 gaan ze debat.

Natuurfotograaf Ruurd Jelle van der Leij vindt dat katten in het broedseizoen binnen moeten blijven. “Zeker in kwetsbare gebieden, waar ze weidevogels als grutto’s en kievits met een bak subsidie enigszins in stand proberen te houden.”

Dierenmishandeling

Slecht plan, vindt Bioloog Midas Dekkers. “Dat is dierenmishandeling. Zo eenvoudig is het. Als je een poes in huis neemt, dan is het de bedoeling dat je die poes een zo prettig mogelijk leven bezorgt. Daarbij hoort dat die naar buiten kan en dat die ook vogeltjes vangt. Een poes is een roofdier. Als je een vogeltje hebt, moet die ook kunnen vliegen. Als je een vis hebt, moet die ook kunnen zwemmen. Als je een roofdiertje hebt, moet die ook kunnen roven. Als je denkt dat dat volgens onze menselijke maatstaven niet goed is, dan moet je geen poes nemen. Neem een cavia, neem een konijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ruurd Jelle van der Leij en Midas Dekkers terug

Vergelijkbare artikelen