“Er worden veel kinderen met de naam Javelin geboren”

Van steppende kinderen in Kiev tot de wanhoop in de schuilkelders in Odessa. Voor het jeugdjournaal reisde verslaggever Noortje Deutekom de afgelopen twee weken dwars door Oekraïne. Ze sprak met honderden kinderen en maakte indrukwekkende reportages. Ook vond ze op de markt een speelgoed javelin. In Op1 vertelt ze erover.

“Je komt er echt opmerkelijke dingen tegen”, vertelt Noortje Deutekom over haar reis door Oekraïne. De jeugdjournaalverslaggever was voor de eerste keer in het een oorlogsgebied en dat maakte diepe indruk op haar. Ze nam verschillende souvenirs mee naar de studio, waaronder een speelgoed javelin.

Een javelin is een door de Verenigde Staten ontworpen antitankraket. Met deze raketwerper heeft het Oekraïense leger vele Russische tanks opgeblazen. In Oekraïne is daarom de javelin tot verzetssymbool uitgegroeid. Dat was de journalist niet onopgemerkt gebleven. “Er worden ook veel Javelins en Javelina’s geboren.”

Kijk het fragment hieronder om te zien welke opmerkelijke souvenirs Noortje Deutekom heeft meegenomen uit Oekraïne.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Noortje Deutekom terug.

Vergelijkbare artikelen