Burgemeester van Kiev Vitali Klitsjko: ”Wij vechten niet alleen voor Oekraïne. We vechten voor Europa.”

‘’Wij vechten niet alleen voor Oekraïne, maar voor heel Europa.’’ Dat zeggen de burgemeester van Kiev, tevens oud-wereldkampioen boksen, Vitali Klitsjko, en zijn broer Vladimir Klitsjko. In Op1 spreken we met de broers over het gevecht van hun leven.

“Ze zijn nog niet zover, maar ze komen niet over onze stadsgrenzen. Want die worden goed door onze militairen verdedigd. We zijn er trots op dat we zo’n geweldig leger hebben. We zullen nooit gaan, want dit is ons huis.” We spreken de burgemeester van Kiev, oud-wereldkampioen boksen, Vitali Klitsjko en zijn broer over het gevecht van hun leven. ”Wij vechten niet alleen voor Oekraïne. We vechten voor Europa. We weten niet waar Poetin stopt.”

Honderd miljoen
Hoe verdelen de broers de werklast in de strijd tegen de Russen? “Een van ons is politicus met een ambtelijke status apparaat achter zich, maar die status heb ik niet”, zegt Vladimir Klitsjko. “Vanwege onze sportachtergrond en ons netwerk krijgen we al enorm veel hulp van onze bondgenoten en partners. We hebben al meer dan honderd miljoen euro ontvangen als humanitaire hulp.”

Diplomatieke oplossing
Wat verwachten de broers van het topoverleg in Turkije tussen de Oekraïense en de
Russische ministers van Buitenlandse Zaken? “We hopen nog steeds op een diplomatieke oplossing om vrede te herstellen in ons land”, zegt Vitali Klitsjko, de burgemeester van Kiev. “Maar niet ten koste van het Oekraïense volk. Wij zijn een vreedzaam land. We zijn nooit agressief geweest tegen wie dan ook. Wat er nu in Oekraïne gebeurt is een nachtmerrie.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Vitali en Vladimir Klitsjko terug.

Vergelijkbare artikelen