Corendon-topman Steven van der Heijden: “Doe Lelystad Airport open”

Schiphol gaat aankomende zomer vluchten schrappen. Waar de luchthaven dit eerder nog een uiterste maatregel noemde, is het nu toch echt nodig om de zomerdrukte het hoofd te bieden. Reiskoepel ANVR heeft in een reactie al aangekondigd naar de rechter te stappen. En niet alleen deze zomer zullen er minder vluchten zijn, want het kabinet wil dat de luchthaven op de lange termijn zeker 10 procent gaat inkrimpen, zo meldt de Telegraaf. Corendon-topman Steven van der Heijden reageert bij Op1.

“Het was moeizaam kijken”, vertelt Corendon-topman Steven van der Heijden over de persconferentie van Schiphol gister. “We hadden een personeelsfeest. Ik heb hem op de telefoon, tussen alle mensen bekeken.” Directeur Dick Benschop kondigde op die persconferentie aan dat de Amsterdamse luchthaven in de maanden juli en augustus beperkt gaat vliegen. “Ik werd eigenlijk een beetje boos.”

De schuld

Volgens Van der Heijden zocht Schiphol niet de schuld bij zichzelf. “Het werd heel erg neergelegd bij te veel ziekteverzuim, de beveiligingsbedrijven die niet leveren en dat wij de vluchten dan maar halfleeg moesten laten vertrekken. En andere luchthavens in Europa hadden er ook last van. Het werd een beetje weggeschoven. Dit was het verstoppen van het probleem. De vraag is nu of reizigers op vakantie kunnen op de manier dat ze geboekt hebben.” De Corendon-topman heeft maatregelen genomen, waardoor meer dan 95 procent van de reizigers gewoon op vakantie kunnen. “Ik kan, net zo min als Dick Benschop kan garanderen dat iedereen van Schiphol kan vertrekken, garanderen dat iedereen op de geboekte tijd en plaats op vakantie kan. Maar ik denk dat het probleem in het algemeen veel groter is dan bij ons.”

Een extra klap

Het aantal vluchten van Corendon dat van Schiphol kan vertrekken, blijkt nog minder te zijn dan eerst berekend. “We hadden begrepen dat het om vijftien tot twintig procent zou gaan.” Voor de zekerheid heeft Van der Heijden 25 procent van de capaciteit van Schiphol weggehaald. “Maar het begin van de avond kregen we de cijfers. Nu blijkt dat een derde van het totaal aantal mensen niet van Schiphol kan vertrekken in de maand juli. Dat was een extra klap.” Volgens de Corendon-topman betekent dat dit ook het geval is bij andere reisorganisaties.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Lelystad Airport

Schiphol moet krimpen, als het kabinet ligt. Tien procent van de vluchten moeten, vanwege CO2-uitstoot en geluidsregels, verdwijnen. “Je zou cynisch kunnen zeggen dat dit een generale repetitie is voor wat dan gaat gebeuren. Hopelijk gaat het dan wat voorbereider.” Van der Heijden ziet wel een oplossing voor hen als Schiphol daadwerkelijk gaat krimpen. “Doe Lelystad Airport open. Die luchthaven ligt daar in de polder. Die is voor vakantieverkeer bedoeld, wij kunnen daar probleemloos naar uitwijken. Dan is het prima om een gedeelte van onze capaciteit permanent van Schiphol te verplaatsen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Steven van der Heijden terug.

Vergelijkbare artikelen