Kabinet erkent Dutchbat-veteranen. “Ik hoop dat we rust krijgen”

Dutchbat-veteranen zijn in 1995 op een onmogelijke missie gestuurd naar Srebrenica. Dat onderschrijft het kabinet. Daarom komen premier Rutte en minister Ollongren van Defensie zaterdag met eerherstel als zij hun ‘’erkenning en waardering’’ zullen uitspreken voor de Dutchbatters. Veteranen Remko de Bruijne en Liesbeth Beukeboom waren erbij in Srebrenica en reageren bij Op1.

Zaterdag zal het kabinet erkennen dat Nederlandse militairen in de jaren negentig op een onmogelijke missie zijn gestuurd naar Srebrenica. Dutchbat-veteraan Liesbeth Beukeboom werd emotioneel toen ze het nieuws hoorde. “Ik zat in de auto. Ik kreeg rillingen en tranen in mijn ogen. Er viel gewoon een last van me. Eindelijk die verlossende woorden.” Ze hoopt dat rechtgezet wordt dat ze zich in een machteloze situatie bevonden. “Ik hoop dat we rust krijgen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Uit het leven gestapt

“Er zijn mensen gewoon uit het leven gestapt”, vertelt Liesbeth Beukeboom over het Srebrenica-dossier. “Dat is afschuwelijk. Dat grijpt me enorm aan.” Dat het kabinet na 27 jaar met erkenning en waardering komt, is volgens de veteraan te laat. “Er zijn mensen die er niks van willen horen. Die helemaal geen nieuws willen horen. Ze zijn te beschadigd en het vertrouwen in de overheid en dan met name Defensie helemaal kwijt.”

“De reacties zijn wisselend”, constateert Dutchbatter Remko de Bruijne die in de organisatie zit. “Ik hoor regelmatig terug dat het te laat is. Voor hen maakt het niet meer uit waar ze nu mee komen, het is gewoon te laat. Ik vind dat de aanhouder wint, maar er zijn ook jongens die dat niet vinden.” Toch is het voor Liesbeth wel erg belangrijk dat dit gebeurt.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Lees hier het hele gesprek met Remko de Bruijne en Liesbeth Beukeboom terug.

Vergelijkbare artikelen