“Als de veiligheid van Nederlanders in het geding is, kan de gaskraan in Groningen open”

De provincie Groningen moet voorbereid worden op een heropening van het Groningse gasveld zodat we komende winter genoeg gas hebben. Dat is het advies van de Mijnraad aan het kabinet. Staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief heeft tot nu toe steeds gezegd dat hij de gaskraan in Groningen niet verder wil openen. Kan hij zich aan deze uitspraak houden nu Rusland de gaskraan nog verder dichtdraait?

Op de dag dat Rusland de gaskraan verder dicht draait, blijkt het kabinet een draai om de oren te hebben gekregen van de Raad van State. Het adviesorgaan van de regering vindt dat het kabinet bij de beslissing Groningen te sluiten, onvoldoende rekening heeft gehouden met de leveringszekerheid voor het hele land. Staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief zegt gek genoeg pas net van dit advies gehoord te hebben. “Ik zag het ook net op het nieuws, ik wist dit helemaal niet.”

Niet onbekend

Hoewel hij het advies pas laat heeft meegekregen, is het niet iets wat de staatssecretaris onbekend voorkomt. “Ik word aan alle kanten bestookt door dit soort advies.” Toch heeft Vijlbrief hier niet te maken met zomaar een advies. Het gaat hier om de Raad van State, die constateert dat het kabinet onvoldoende rekening heeft gehouden met de leveringszekerheid van gas voor heel Nederland. “Daar ben ik het mee oneens. Ik wil Groningen misschien volgend jaar al sluiten. De enige onzekerheid daarin is de oorlog.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vijlbrief heeft altijd gezegd dat de gaskraan in Groningen niet verder open gaat, maar het is de vraag of hij dit kan volhouden nu de oorlog in Oekraïne voortduurt. “Als de veiligheid in het geding is van Nederlanders. Als we bijvoorbeeld geen gas meer zouden hebben om ziekenhuizen draaiende te houden, om te koken of om scholen te verwarmen, dan krijg je een veiligheidsafweging tussen de veiligheid van dit soort problemen en de veiligheid van Groningers. Maar tot die tijd sta ik voor de veiligheid van Groningers”, aldus Hans Vijlbrief.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Alleen in het allerlaatste geval gaat de gaskraan in Groningen dus weer open. Al kan dat in theorie nog dit jaar gebeuren, volgens de staatssecretaris. “Stel we krijgen de bergingen niet gevuld en het wordt heel koud deze winter, dan kan je in zo’n scenario terecht komen.”

Buurlanden

Vijlbrief wil benadrukken dat ook afspraken met buurlanden van belang zijn bij het wel of niet openen van de gaskraan. “Als er in bijvoorbeeld Duitsland een situatie ontstaat, waarbij Duitsers in ziekenhuizen overlijden omdat het te koud is. Dan wordt er aan ons gevraagd om solidariteit te leveren. Als ik dan naar de Groningers moet om te zeggen dat we doden kunnen voorkomen door de gaskraan open te draaien, praten we denk ik over een andere situatie. Maar dat is echt het allerlaatste scenario.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Hans Vijlbrief terug. 

Vergelijkbare artikelen