Hoogleraar Energietechnologie David Smeulders: ”We moeten heroverwegen of we het Groninger gasveld langer open laten”

De oorlog in Oekraïne is voor Nederland geen ver-van-ons-bed-show. Door de Russische aanval is de gasprijs al enorm gestegen. Welke invloed gaat de oorlog verder hebben? Dat bespreken we bij Op1 met hoofdeconoom van ABN AMRO Sandra Phlippen en hoogleraar Energietechnologie aan de TU Eindhoven David Smeulders.

Gaskraan open?
De Nord Stream 2 wordt voorlopig niet in bedrijf genomen en er bestaat ook angst dat Poetin de gaskraan gaat dichtdraaien. Moet de gaskraan in Groningen weer verder open? David Smeulders: ”Ik denk dat dat nog een beetje oude politiek is. De wereld staat nu op zijn kop dus ik denk dat we het Groningen-dossier ook op zijn kop moeten zetten. We moeten heroverwegen of we het Groninger gasveld langer open laten, maar daar wel de consequentie aan verbinden dat ook die schadeafhandeling aanzienlijk anders moet. Er zit nu nog voor 750 miljard euro tegen de huidige gasprijs onder de grond. Als we alle mensen die in het risicogebied wonen compenseren met bijvoorbeeld 100.000 euro, dan zitten we op een schijntje van dat bedrag. Als we ze een miljoen geven komen we nog onder dat bedrag uit.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Wereldwijde recessie
Er zijn economen die voorspellen dat al de sanctiepakketten over en weer kunnen gaan leiden tot een wereldwijde recessie. Sandra Phlippen: ”Als er een recessie komt, en dat is niet helemaal ondenkbaar, dan zullen wij daar als open economie natuurlijk ook last van krijgen. Het is wel zo dat dat absoluut nog geen gegeven is. Er is een prijsschok die we nu al zien, dat komt vooral door sentiment op de beurzen, bij consumenten en ondernemers. Dat vertaalt zich in een hogere gas- en olieprijs. Als daadwerkelijk de olie- en gastoevoer geraakt wordt dan zal die prijsstijging nog verder gaan, ook via voedsel- en grondstoffen.”

Kijk hier het hele gesprek met David Smeulders & Sandra Phlippen terug. 

Vergelijkbare artikelen