Hoe beleefde NAVO-ambassadeur Marisa Gerards de afgelopen maanden?

De NAVO was jarenlang een overblijfsel uit de Koude Oorlog. Door de Russische invasie in Oekraïne werd het machtigste militaire bondgenootschap in korte tijd opeens hét kruispunt van de wereldpolitiek. Marisa Gerards is de Nederlandse ambassadeur bij de NAVO. Wat kwam er allemaal op haar af de afgelopen maanden? Ze vertelt erover bij Op1.

“Ik was in Den Haag en ik werd wakker gebeld door mijn Italiaanse collega”, vertelt NAVO-ambassadeur Marisa Gerards over waar ze was toen de oorlog in Oekraïne op 24 februari uitbrak. Vervolgens belde ze met haar team over de invasie. “Wat gebeurt er precies? Wat hebben jullie voor informatie? Maar we belden ook met Den Haag. Om acht uur werd een Noord-Atlantische raad georganiseerd, waar ik in zit, en werden er consultaties gehouden. Daar hebben we de eerste afspraken met elkaar gemaakt.”

Statement

De raad maakte verschillende afspraken. “Ten eerste lag er al een statement klaar. Je kan niet wachten tot zoiets gebeurt, je moet je gewoon goed voorbereiden. Die kon gelijk worden uitgestuurd. De dag erna, op 25 februari, is een virtuele top georganiseerd.” In die top kwamen alle regeringsleiders en staatshoofden virtueel bij elkaar, om een responsplan te activeren. “Op dat moment gaat het echt om de verdediging van ons eigen grondgebied. Toen kon er heel snel worden besloten, ik vond het wel heel bijzonder om dat te zien.” Volgens Gerards was er geen paniek bij de NAVO. “Het kon eigenlijk niet missen. Is het vandaag of is het morgen?” De Russische invasie in Oekraïne zag de NAVO immers aankomen. “Maar het is wel een waterscheiding wat hier gebeurt.”

Toetreding NAVO

Turkije is een felle tegenstander van een toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO, in tegenstelling tot Nederland. “Wij denken dat het heel belangrijk is om deze landen erbij te halen”, vertelt de Nederlandse NAVO-ambassadeur. “Het zijn landen waar we al heel erg veel mee samenwerken. Ze zijn allebei lid van de Europese Unie. Als je naar de kaart kijkt, dan zie je ook dat het ons een enorme strategische diepte en veiligheid gaat geven.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Marisa Gerards terug.

Vergelijkbare artikelen