“De hele noordflank van NAVO gaat totaal veranderen”

Finland wil toetreden tot de NAVO en ook Zweden lijkt te willen volgen. Gister spraken Finse leiders zich uit voor aansluiting bij het bondgenootschap. Ook de NAVO zegt dat de Finnen kunnen rekenen op een warm welkom. Rusland is fel tegen de aansluiting van het buurland en ziet het als een enorme bedreiging. Het Kremlin dreigt onder andere met de inzet van kernwapens. Oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif vertelt wat de toetreding zou betekenen.

“Duitsland gaat hele andere dingen doen dan voorheen. Daarnaast gaat heel de noordflank veranderen door Finland en Zweden.” Het Nederlands parlement heeft aangegeven dat ze willen dat er nu al veiligheidsmaatregelen worden getroffen voor Zweden en Finland. Volgens De Kruif is dit mogelijk. “Op grond van het VN handvest kun je andere landen helpen als ze worden aangevallen. De Verenigde Staten het enige land dat Finland en Zweden militair technisch kan helpen.”

Kans voor Finland

“In 1940 werden de Finnen gedwongen om vrede te stichten met Rusland”, vertelt De Kruif , “De Finnen kregen heel weinig vrijheden om hun eigen ding te doen.” De Oud-Commandant Landstrijdkrachten is van mening dat Finland zich niet moet laten afschrikken door de dreigende taal vanuit Moskou. “Het is logisch dat de Russen dit doen, want dit is eigenlijk het enige wat ze kunnen doen.” Maar De Kruif denkt niet dat Poetin echt kernwapens gaat inzetten. “Als hij dat doet is hij aan het escaleren, en dit zullen China en India niet leuk vinden en voor de export van gas en olie is Rusland afhankelijk van China.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Mart de Kruif terug.

Vergelijkbare artikelen