Pieter Cobelens: ”Cyberaanval op NAVO-land kan tot artikel 5 leiden en dan hebben we alsnog oorlog”

De Oekraïense havenstad Cherson ligt zwaar onder vuur. Charkov wordt bestookt door raket- en luchtaanvallen. En in Kiev wachten bewoners gespannen af of een Russisch militair konvooi van meer dan 60 kilometer lang de hoofdstad weet te bereiken. Wat staat Oekraïne nog meer te wachten? Bij Op1 bespreken we dag zeven van de oorlog met oud-commandant Peter Wijninga en oud-directeur van de MIVD Pieter Cobelens.

Mentale factor
Volgens Peter Wijninga hebben de Russische troepen een achterstand op het Oekraïense leger als het op mentaal vlak aankomt. Mede omdat de grondtroepen nog ervaring missen. De laatste oorlogen die Rusland voerden waren vanuit de lucht.  ”De mentale factor is zo verschrikkelijk belangrijk. Die krijgt aan de Russische kant een enorme knauw, terwijl die aan de Oekraïense kant alleen maar sterker wordt. Dat gaat de gevechtsbereidheid doen afnemen. Wat we nog niet hebben gezien is massale inzet van de luchtmacht. Daar maken de mensen zich zorgen over.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Omsingelen
Wijninga denkt dat het Russisch konvooi Kiev wil gaan omsingelen. ”Of ze de stad ook ingaan hangt er vanaf hoeveel lef ze hebben. Het zou kunnen dat ze de stad gewoon afsluiten en dan belegeren. Totdat men zich overgeeft, want dan komt er natuurlijk niks meer in. Ook geen voedsel en water voor de mensen. Dus dat wordt een hele moeilijke situatie. Als je erin gaat van verschillende richtingen moet je enorm goed met elkaar coördineren. Er moet waarschijnlijk van straat tot straat en van huis tot huis worden gevochten, dat gaat heel bloedig zijn. Het is de vraag of de Russen dat ook daadwerkelijk willen doen.”

Cybergevaar
Oud-directeur van de MIVD Pieter Cobelens vindt dat we beter voorbereid moeten zijn op cyberaanvallen. ”Als een van de NAVO-landen cybertechnisch zo wordt aangevallen dat de samenleving van zo’n land verlamt dan kan dat tot artikel 5 leiden en dan hebben we alsnog oorlog. Dat is een serieus gevaar. We zijn al lang in oorlog met Rusland of criminelen, dat weten we nooit zeker. De overheid doet daar best wel wat aan. We hebben een keurige structuur en er wordt ook geld aan uitgegeven, maar veel te weinig. Wil je voorkomen dat je in een situatie raakt dat wij een samenleving hebben die in mekaar stort omdat we zo digitaal afhankelijk zijn moet er echt wat gebeuren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Peter Wijninga en Pieter Cobelens terug. 

Vergelijkbare artikelen