Kees Huizinga en Rob de Wijk over de dreigende voedselcrisis

Een wereldwijde voedselcrisis ligt op de loer terwijl Oekraïne, dé graanschuur van de wereld, enorme voorraden graan heeft. Kees Huizinga heeft een boerenbedrijf in Oekraïne, maar is nu in Nederland om de noodklok te luiden, want zijn graan kan niet worden geëxporteerd. Ondertussen zit Turkije om de tafel met Rusland over een graancorridor. Hij Schuift aan, samen met hoogleraar Internationale Betrekkingen Rob de Wijk.

Oekraïne is de graanschuur van de wereld, maar door de oorlog kan het graan het land niet uit. Er dreigt een voedselcrisis. Hoe kan dit probleem worden opgelost? Kees Huizinga is boer in Oekraïne en ook hij krijgt zijn graan niet geëxporteerd. “Persoonlijk gaat het goed, maar de frustratie zit enorm hoog. Ik heb mijn verhaal gedaan in verschillende programma’s, maar het heeft niets opgeleverd.”

Volgens de boer wordt er veel over het probleem gepraat, maar is het een praatsessie zonder einde. Er moeten nu beslissingen genomen worden, denkt hij. “Er moet gewoon met decreten geregeerd worden, we moeten hard ingrijpen en dit moet opgelost worden.” De zwarte zee is van groot belang bij een mogelijke oplossing van het probleem. Huizinga denkt dat er maar één manier is om die weer open te krijgen. “We moeten zo snel mogelijk de Russen uit Oekraïne schoppen, met alle middelen die we hebben.”

Graan in Rusland

Zodra de havens aan de zwarte zee weer open zijn, kan het graan volgens Huizinga de wereldmarkt weer op. Maar ook dan blijf je met Rusland te maken hebben. “Het is niet alleen zo dat er nog graan in Oekraïne ligt. Er ligt ook nog heel veel graan in Rusland en dat moet ook de wereldmarkt op. Poetin is daar nu gewoon mee aan het manipuleren.”

Hoogleraar Internationale Betrekkingen Rob de Wijk kan zich bij de woorden van Huizinga aansluiten. “Met Poetin valt niet te praten.” Volgens de hoogleraar zijn Rusland en Oekraïne met elkaar aan het ‘zwarte pieten’. “Rusland zegt dat Oekraïne eerst de zeemijnen bij de haven van Odessa moet weghalen, waarop Oekraïne natuurlijk weer zegt dat ze Rusland dan uitnodigen om de aanval te openen. Het zit helemaal vast.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Voedselcrisis

En dus dreigt er een enorme voedselcrisis aan te komen, zegt Rob de Wijk. “Het gevolg van de oorlog is dat de productie met 40 tot 50 procent terugloopt.” Huizinga vult aan: “Absoluut. Dertig procent van het land is niet ingezaaid, omdat het in bezet gebied ligt, er is geen kunstmest gestrooid en collega’s hebben dagen niet kunnen zaaien omdat ze zonder diesel zaten. Graanhandelaren worden zenuwachtig als er één à twee procent minder geproduceerd wordt vanwege een droogte, het gaat nu met tien procent of meer. Mensen kunnen zich niet eens voorstellen hoe erg het gaat worden.”

Kijk hier het hele gesprek over een dreigende voedselcrisis terug.

 

 

Vergelijkbare artikelen