Minister Staghouwer over kippenvoer: ”Dat is de komende weken nog beschikbaar, maar over een week of vier waarschijnlijk niet meer”

Door de oorlog dreigt er een mondiale voedselcrisis. Wat betekent dat voor Nederland? Dat bespreken we met minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Henk Staghouwer en met Nederlandse boer in Oekraïne Kees Huizinga. Hij sprak met meerdere EU-leiders om de noodklok te luiden over de oogst die dreigt te mislukken. Toch gaat hij weer terug naar Oekraïne.

Voedselcrisis?
Volgens minister Staghouwer zijn er op de korte termijn geen problemen voor Nederland te verwachten. ”Dit jaar zeker niet. Nederland en Europa zijn handelslanden. Dat betekent zodra een schakeltje wegvalt er ook weer een andere schakel terugkomt.” Oekraïne verbouwt veel biologische tarwe wat gebruikt wordt voor veevoer. Dat heeft consequenties voor de Nederlandse biologische veestapel. ”De schil van zonnebloempitten wordt gebruikt in biologisch kippenvoer. Dat is de komende weken nog beschikbaar, maar over een week of vier waarschijnlijk niet meer. Dus daar moeten we kijken naar een oplossing.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Boerderij in Oekraïne
Boer Kees Huizinga heeft een boerderij op ongeveer 200 kilometer van Kiev. ”Ik voel nu wat oorlog is. Ik weet wat vluchtelingen voelen. Als wij over economische vluchtelingen praten die uit een land weggaan dat gebombardeerd wordt, dat zijn gewoon mensen die echt bang zijn. Ook al is het 200 kilometer verder waar er wordt gebombardeerd, als jij die angst voelt dan ga je gewoon weg.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Henk Staghouwer & Kees Huizinga terug.

Vergelijkbare artikelen