Het Veteranen Search Team hielp bij het vinden van Gino

Het Veteranen Search Team (VST) zorgde afgelopen week in de zoektocht naar de vermiste Gino voor een belangrijke doorbraak. Het team met veteranen vond vrijdag spullen van de 9-jarige jongen, waardoor ’s nachts de verdachte Donny M. opgepakt kon worden. Jaarlijks doet het VST 60 zoekacties, waarvan de helft succesvol is. Hoe gaan ze te werk? Oprichter Dennis van der Kraats schuift samen met veteranen Piet Arissen en Mariska Benig aan bij Op1.

Het Veteranen Search Team wordt jaarlijks zo’n zestig keer bij een vermissing door de politie ingezet. Zo ook bij Gino. Ze zorgden daar voor de doorbraak. “We beginnen met het bepalen van ons zoekgebied”, vertelt veteraan Piet Arissen, hij coördineerde de zoekactie. “Dan gaat alles in werking worden gezet. Er gaat een alarm uit naar 2.300 vrijwilligers en dan hebben we binnen twee uur zo’n zestig mensen ter plaatse.”

Werkwijze

“Mensen die naar het gebied toe komen, verzamelen op een commandopost”, vervolgt Piet over zijn coördinerende rol. “Daar worden de groepen ingedeeld en met die groepen ga je de sectoren in, die toegewezen zijn om de persoon te gaan zoeken. In overleg met de inzetcoördinator wordt een gebied bepaalt en zij (politie, red.) wijzen een gebied aan dat het gebied zou kunnen zijn waar de persoon zich bevindt.”

“We kijken eerst naar wat er voor ons mogelijk is”, voegt oprichter van het Veteranen Search Team Dennis van der Kraats toe. “Wij doen niks met water. Dat sluit al kanalen en meren uit. Dan ga je kijken naar wat het meest aannemelijke is. Je brengt een heel gebied in kaart en dan hoop je met de politie tot een slim plan te komen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Dennis van der Kraats, Piet Arissen en Mariska Benig terug.

Vergelijkbare artikelen