Sommige toeslagenouders moeten tot 2026 wachten op duidelijkheid

Een deel van de toeslagenouders moet tot 2026 wachten op duidelijkheid over hun zaak. Dat blijkt uit een interne planning van de Belastingdienst die politiek verslaggever Thomas van Groningen in handen heeft. Hij schuift samen met DENK-leider Farid Azarkan aan bij Op1.

Sommige toeslagenouders moeten nog tot 2026 wachten op duidelijkheid. Dat blijkt uit een interne planning van de Belastingdienst die politiek verslaggever Thomas van Groningen in handen heeft. “Een deel van de mensen wacht nog op een integrale beoordeling. Slachtoffers kregen van het kabinet in eerste instantie 30.000 euro en dan gaan ze erna kijken naar hoeveel ze echt hadden moeten krijgen. In sommige gevallen hebben mensen veel meer schade door de toeslagenaffaire.”

Planning van de Belastingdienst

Van Groningen kreeg vorige week de planning van de uitvoeringsdienst die verantwoordelijk is voor de beoordelingen. “Toen zag ik 2026 staan voor de laatste groep. De mensen die zich in het laatste kwartaal van vorig jaar gemeld hebben, zijn pas in 2026 aan de beurt om bekeken te worden. Dan moet je nog jaren wachten tot jouw zaak bekeken is door de Belastingdienst. Daar zitten ook mensen bij die afgewezen zijn voor een schadevergoeding, maar wellicht wel daarvoor in aanmerking komen.”

In eerste instantie stond op de site van de Belastingdienst dat er een jaar wachttijd zou zijn. “Dat hebben ze veranderd naar een jaar wachttijd, dat kan oplopen tot drie jaar”, zag Thomas van Groningen. “Kan oplopen staat er. Maar we weten van de planning dat dat niet klopt. De Belastingdienst weet intern al dat sommige zaken tot 2026 oplopen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Rutte, Hoekstra en Kaag

“Het is een schandalige planning”, vindt DENK-leider Farid Azarkan. “Het doet ook pijn, omdat ongekend onrecht een ongekende inspanning vraagt. Ik kijk al niet eens meer naar de staatssecretaris. Rutte is gevallen met zijn kabinet hierop. Het was de periode waarin de toegang tot het recht uitgehold werd. Mensen hadden heel erg lastig toegang tot het recht, daardoor werden ze vermalen en vermorzeld. Dat is gewoon beleid geweest. Rutte, Hoekstra en Kaag zijn het verantwoord aan de ouders om zich er zelf mee te gaan bemoeien. Mark Rutte heeft gezegd dat het een van zijn grootste crisissen is in zijn periode. Nu zie je dat het makkelijke woorden zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Thomas van Groningen en Farid Azarkan terug. 

Vergelijkbare artikelen