Toeslagenouder Kristie: “Er is totaal geen oplossing aangeboden.”

Hoe is het mogelijk dat er meer kinderen uit huis zijn geplaatst bij toeslagenaffaire-gezinnen dan eerder bekend was? Verschillende gedupeerde ouders hoopten daar vandaag bij het debat in de Tweede Kamer achter te komen, maar ze verlieten boos de publieke tribune. Toeslagenouders Kristie Rongen en Karin van Opstal, jeugdzorgbestuurder Lian Smits en politiek verslaggever Thomas van Groningen vertellen waarom er zo werd gereageerd en tegen welke problemen jeugdzorg zelf aanloopt.

“Ik vertrouw geen enkele regering meer.” Vier kinderen van toeslagenouder Karin van Opstal zijn uit huis geplaatst, maar ze gaat niet met het ondersteuningsteam praten. “Als ik hulp voor mijn kinderen nodig heb, durf ik nergens aan te kloppen omdat ik bang ben dat er gelijk een melding komt.”

Moederdag

Belangrijke dagen vallen Karin het zwaarst. “Op Moederdag herbeleef ik alles. Je viert het met de kinderen die je thuis hebt, maar je mist de helft. En met dit soort debatten die over en weer gaan met wie wel en wie niet iets gaan doen. Wij gaan niet naar een ondersteuningsteam. We gaan niet naar hetzelfde team die ons uiteindelijk ook in de problemen heeft bezorgd. We zoeken het inmiddels op een eigen manier op.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Bellen met Rutte

Toeslagenouder Kristie Rongen gaf haar nummer aan premier Rutte na het debat vandaag. “Ik heb hem opgewacht in de pauze. Ik heb hem toen wat vragen gesteld. Mijn plan, die ik besproken heb in december, is in de koelkast beland. Hij heeft gezegd dat we weer verder gaan praten en dat we elkaars nummers zouden uitwisselen.” Mark Rutte belde direct terug.

Beide ouders hebben niet het idee dat ze het wel proberen. “Waar wij naar gekeken hebben is: wie heeft de verantwoording? Ze schuiven alles op elkaar af. Er is totaal geen oplossing aangeboden.” Wat zou een oplossing zijn? “Een meldpunt waar de ouders zich kunnen melden”, vindt Kristie. “Desnoods een landelijke telefoonlijn waar kinderen waar kinderen naar kunnen bellen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Lian Smits, Kristie Rongen, Karin van Opstal en Thomas van Groningen terug.

Vergelijkbare artikelen