Saskia Belleman en Peter Schouten over de zaak Peter R. de Vries

Gisteren ging de inhoudelijke strafzaak tegen de twee verdachten van de moord op Peter R. de Vries van start. Het OM eist een levenslange gevangenisstraf tegen Delano G. en Kamil E. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman en advocaat Peter Schouten, die samen met Peter R. de kroongetuige bijstond, waren de hele dag aanwezig in de rechtbank en praten ons bij.

“Ik was aanwezig als vriend van Peter en om de familie en de partner van Peter te steunen”, vertelt advocaat Peter Schouten. Hij bereidde zich goed voor op de zitting. “Kennis was een bepaald schild voor mij, zodat ik er niet al te emotioneel naar toe hoefde te gaan. Dus ik heb dat dossier dit weekend twee keer gelezen. Ik kwam op de rechtbank aan en daar stond de 25-jarige secretaresse van Peter, die krentenbollen had meegenomen. Toen schoten de tranen in mijn ogen, want die had Peter altijd bij zich.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Getuigenissen

De getuigenissen van Kelly en Royce de Vries over de moord op hun vader, maakte diepe indruk op Schouten. “Ik ken ze van jongs af aan. Het is natuurlijk een verschrikkelijk moment, maar ik ben wel heel erg trots op ze. Als je zo kan spreken op zo’n moment, en zo de geest van je vader kan neerleggen. Ik vond het fantastisch. In die zin werkt het ook wel helend voor heel Nederland, dat zij dat zo hebben besproken.”

“Wat zo mooi was, is dat ze die twee (de vermeende daders, red.) aansprak op het feit dat ze zelf ook kinderen hebben”, vertelt rechtbank verslaggever Saskia Belleman. Kamil E., de vermeende bestuurder van de vluchtauto, kreeg vorig jaar een baby. “Kelly vertelde: ‘wij moeten verder zonder Peter, maar jullie kinderen moeten ook opgroeien zonder hun vader. Alleen kan ik met trots terugkijken op wie mijn vader was'”.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Signaal afgeven

“Het Openbaar Ministerie wilde een signaal afgeven”, constateert Belleman over de levenslange eis tegen Delano G. en Kamil E. Levenslang wordt niet vaak geëist bij een enkelvoudige moord. “Daar wijde het OM wel een uitgebreid verhaal aan. Ze vertelde dat het niet gebruikelijk is en je het met terughoudendheid moet toepassen. Zeker als het gaat om hele jonge verdachten. De vermeende schutter is 22, dus heel jong.” Het OM zegt dat je deze moord niet los kan zien van de moord op de broer van de kroongetuige en de advocaat Derk Wiersum. “Zij zeggen dat ze het niet los kunnen zien van elkaar, maar ze hebben niet gezegd dat ze dat ook hard kunnen bewijzen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Saskia Belleman en Peter Schouten terug.

Vergelijkbare artikelen