De PvdA en GroenLinks gaan niet akkoord met de Voorjaarsnota

De PvdA en GroenLinks gaan niet akkoord met de Voorjaarsnota. Ze eisen een najaarstoeslag van 500 euro voor mensen met een laag of middeninkomen én bevriezing en verlaging van huurprijzen van alle sociale huurwoningen met slechte isolatie. Dat brachten ze naar buiten in een gezamenlijk statement in de week dat beide partijen beslissen over verdere samenwerking. Over de plannen en een mogelijke fusie schuift PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken aan.

PvdA-leider Attje Kuiken denkt er niet aan om zomaar akkoord te gaan met de voorjaarsnota. Volgens Kuiken zitten veel mensen met grote zorgen. “Steeds meer mensen hebben moeite om rond te komen.” De PvdA-leider denkt dat dempende maatregelen door het kabinet daarbij onvoldoende helpen. “We zien dat het net te weinig en te weinig urgent is, terwijl de nood voor mensen wel hoog blijft.”

Letterlijk in de kou

Dus komt Kuiken met verschillende maatregelen: een najaarstoeslag van 500 euro voor mensen met een laag of middeninkomen én bevriezing en verlaging van huurprijzen van alle sociale huurwoningen met slechte isolatie. “Het is belangrijk dat dit gebeurt. De kosten zijn voor mensen te hoog en er is te weinig besteedbaar inkomen. Dat gaat ervoor zorgen dat mensen straks letterlijk in de kou staan. Ze moeten dadelijk kiezen of ze de kachel wel of niet aanzetten en of ze wel of niet warm gaan douchen” volgens Kuiken.

“Het is nu de tijd om maatregelen te nemen”, zegt de partijleider. Volgens haar moet er een duidelijk signaal richting het kabinet worden gegeven. “Als het kabinet op deze manier doorgaat, zonder goed te kijken wat de samenleving nodig heeft. Terwijl we zien dat de zorgen van mensen groot zijn, dat het urgenter wordt en dat de voedselbanken aan de bel trekken, dan moet je nu, met de voorjaarsnota, actie ondernemen. Je kunt niet wachten tot het najaar, want dan is het te laat.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

Komt er een fusie tussen PvdA en GroenLinks?

Kuiken krijgt in haar punten steun vanuit GroenLinks, waarmee de samenwerking steeds steviger wordt. Zit een fusie er echt aan te komen? “Ik hoop dat we samen iets moois kunnen doen voor de mensen die het hardst geraakt worden in deze crisis. Wat ik mooi vind, is dat we er nu al een jaar voor zorgen dat we niet uitgespeeld raken en dat we samen optrekken. Dat doen we omdat we iets willen en in dat opzicht geloof ik enorm in die linkse samenwerking.”

Niet iedereen is voor een samensmelting tussen de twee partijen. Voormalig partijleider Ad Melkert keerde zich eerder tegen een fractie- of partijfusie. Volgens Melkert creëert zo’n fusie verdeeldheid, maar daar is Kuiken het niet per se mee eens. “Ik zie nu dat de uitdagingen groot zijn en als we ons niet willen laten uitspelen, moeten we samen optrekken. Je kunt de progressieve krachten bundelen, die roep is er al langer. Als één plus één drie kan worden en we als zo meer kiezers aan ons binden, kunnen we nog sterker samen optrekken. Ik ben voor een stap in de samenwerking om te verkennen hoe je samen verdergaat”, besluit Kuiken.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Attje Kuiken terug.

Vergelijkbare artikelen