“Vergeleken met Italië is het lachwekkend hoe wij criminaliteit aanpakken”

We zijn te naïef als het gaat om het opsluiten van zware misdadigers. Dat vindt VVD-Kamerlid Ulysse Ellian. Daarom bezocht hij samen met misdaadjournalist John van den Heuvel Italië om te kijken of we iets kunnen leren van de berechting van de maffia. Is de strenge Italiaanse aanpak ook een optie voor Nederland? 

Steeds vaker hoor je verhalen over zware criminaliteit en maffiapraktijken hier in Nederland en daar moet iets aan gebeuren vinden VVD-Kamerlid Ulysse Ellian en misdaadjournalist John van den Heuvel. Ze trokken naar Italië om te kijken hoe daar wordt omgegaan met de maffia. “Ze zijn daar op een ander punt in hun attitude en hun denken over georganiseerde criminaliteit. Je hoeft niet alles te kopiëren, maar we kunnen er ontzettend veel van leren”, zegt Ellian.

Lachwekkend

John van den Heuvel sluit zich bij de woorden van Ellian aan. Volgens de journalist zijn we in Nederland naïef en veel te lief voor criminelen in vergelijking met Italië. “Er moet maatschappelijk draagvlak zijn om heel vergaande maatregelen te nemen. Als je Italië vergelijkt met wat we hier doen, is het bijna lachwekkend. Daarnaast is het belangrijk dat we criminele kopstukken niet in staat stellen om hun handelen in de gevangenis voort te zetten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Communicatie moet stoppen

Voor dat laatste punt maakt Ulysse Ellian zich momenteel hard in de Tweede Kamer. Het Kamerlid wil dat alle communicatie van grote criminelen grondig wordt gecontroleerd voor het de deur uitgaat. “Ik heb twee moties ingediend, die dinsdag in stelling komen. De communicatie voor criminelen zoals Taghi moet stoppen. Ze gaan maar gewoon met de hand schrijven, dat gaan we vooraf controleren en checken bij de gehele opsporing en dan pas gaan we het opsturen. Je kunt geen risico nemen met deze mensen.”

John van den Heuvel is het eens met Ellian, maar denkt dat we nog meer moeten aanpassen. “Langgestraften zitten naast mensen in de gevangenis die maar drie maanden cel hebben gekregen. Wat ze in Italië veel beter doen, is langgestraften en kortgestraften uit elkaar houden. Desnoods in speciale inrichtingen. Zorg ervoor dat grote criminelen niet de lijntjes naar buiten kunnen hebben.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met John van den Heuvel en Ulysse Ellian terug.

Vergelijkbare artikelen