Anja Schreijer waarschuwt voor een nieuwe pandemie, waar we niet klaar voor zijn.

Het apenpokkenvirus lijkt mee te vallen, maar het is geen toeval dat een nieuwe infectieziekte zich aandient. Voormalig OMT-lid Anja Schreijer vindt dat we ons beter moeten voorbereiden op een nieuwe pandemie. Volgens de nu medisch directeur van het Pandemic & Disaster Preparedness Center is het tijd voor structurele veranderingen.

“Het is een duveltje uit een doosje”, maar voormalig OMT-lid Anja Schreijer schrok niet van het feit dat infecties zich weer op doen. “Deze had ik niet direct aan zien komen. Maar nu we allemaal weer meer bewegen en reizen, steken dit soort dingen de kop weer op.”

In Nederland zijn er twaalf gevallen van het apenpokkenvirus bekend. “Ik denk dat we er wel wat meer zullen zien. Het is niet zo besmettelijk als corona, je moet echt wel intensief contact met elkaar hebben. Bij seksueel contact zien we het, maar ook bij huid-op-huidcontact.”

Gedragsverandering

De nu medisch directeur van het Pandemic & Disaster Preparedness Center ziet een verband tussen het opheffen van de coronamaatregelen en het opkomen van verschillende virussen. “Dat zagen we aankomen. Voor de lange termijn geldt dat alle factoren die ervoor zorgen dat virussen ontstaan, door de toename in de bevolkingsgroei, hoe we met dieren omgaan, hoe we reizen, hoe het klimaat verandert: het zorgt allemaal voor meer infectieziekterisico’s. En daar moeten we iets aan doen.”

Een gedragsverandering lijkt te veel moeite te kosten. “Daar kan je wel goed onderzoek naar doen, om te kijken naar welke elementen in het gedrag ervoor zorgen of je wel of niet infecties krijgt.” Anja Schreijer wil mensen niet bang, maar juist bewust maken van virussen. “We zijn allemaal blij dat we weer bij elkaar kunnen zitten. Ik reis zelf ook graag. Maar ik denk dat we met zijn allen wat minder moeten gaan reizen. Ook om het klimaat beheersbaar te houden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek Anja Schreijer terug.

Vergelijkbare artikelen