Anja Schreijer over het loslaten van de maatregelen: “Het gaat nog wel impact hebben”

Nederland gaat per 25 februari bijna volledig van het slot. Vanavond is het weer tijd voor een nieuwe coronapersconferentie en we kunnen flink wat versoepelingen verwachten. Waarschijnlijk blijft alleen een aantal basisadviezen, zoals geen handen schudden en testen bij klachten, gehandhaafd. Is het verstandig dat het kabinet de samenleving verder opent en wat wordt het beleid op de lange termijn? Dat bespreken we met politiek verslaggever Thomas van Groningen en Arts Maatschappij en Gezondheid Anja Schreijer.

Acceptabel
Geen mondkapjes, geen QR-codes en geen vaste sluitingstijden: vanaf 25 februari laat Nederland de coronaregels varen. Goed nieuws, maar ook best spannend, vindt Anja Schreijer. “We hebben met het OMT gezegd dat het inderdaad acceptabel is om nu deze versoepelingen door te voeren, maar wel met de opmerking dat je moet oppassen als je kwetsbaar bent of op bezoek gaat bij kwetsbaren. Houd dan wel die afstand en test jezelf met een zelftest.”

Behoorlijke impact
Volgens het OMT-lid gaat het (bijna) volledig loslaten van de maatregelen een behoorlijke impact hebben. “Een groot aantal mensen zal thuis zitten. Met name de mensen in isolatie, maar nul risico bestaat gewoon niet. Er is een dalende lijn in de besmettingen te zien en we weten uit vorige keren dat als je dan versoepelingen inzet, het effect wel meevalt. Je moet vooral als je zelf kwetsbaar bent of op bezoek gaat bij kwetsbaren gewoon voorzichtig zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Laatste persconferentie
Volgens politiek verslaggever Thomas van Groningen lijkt het een beetje alsof corona voorbij is, een sfeer die ook op de persconferentie hing. “Wat je veel hoorde was dat dit de laatste persconferentie was. Ik heb zelfs nog even een selfie gemaakt met de setting en met het bord, want het was toch uniek. We hebben een beetje afscheid genomen. Het voelde als het einde, maar dat is natuurlijk weleens eerder zo geweest.”

Kijk hier het hele gesprek met Thomas van Groningen en Anja Schreijer terug.

 

Vergelijkbare artikelen