Breunis van de Weerd treedt af als burgemeester van Nunspeet

Tijdens corona kwam de burgemeester van Nunspeet Breunis van de Weerd in een spagaat terecht. Hij riep zijn inwoners op om zich te laten vaccineren, maar voelde hier zelf gewetensbezwaar tegen. Daar kwam bovenop dat hij te maken kreeg met bedreigingen, zo werd zelfs de brievenbus van zijn woonhuis opgeblazen. Bij Op1 een gesprek met de aftredend burgemeester van Nunspeet.

Burgemeester Breunis van de Weerd van het Gelderse Nunspeet heeft een roerige zes jaar achter de rug met bedreigingen en een opgeblazen brievenbus. Maar dat is niet de reden dat hij eind deze maand zijn ambtsketen aan de wilgen hangt. Dat heeft te maken met de polarisatie in de coronatijd. De Burgemeester wilde zelf geen coronavaccinatie, maar vroeg zijn inwoners er wel een te nemen. Onder andere daarom houdt hij het nu voor gezien. “Er zit spanning in de samenleving en dat merk ik als burgemeester heel erg.” Die spanning heeft volgens Van de Weerd effect op zijn functioneren. “Als burgemeester zit je tussen partijen in en kan je een brugfunctie vervullen. In de coronatijd was ik een crisismanager. De rol die je eigenlijk hebt, kom je niet aan toe.”

Niet vaccineren

De burgemeester, verbonden aan de SGP, is niet gevaccineerd. Maar hij riep zijn inwoners op om het wel te doen. “Dat kon ik ook doen. Ik was geen wappie die het niet deed, omdat ik het niet vertrouwde. Vanuit geloofsovertuiging wilde ik vaccineren. Daarmee kon ik wel aangeven dat het wetenschappelijk gezien het vaccin wel degelijk effect heeft.” Omdat Van de Weerd het zelf niet deed, kwam de boodschap toch ongeloofwaardig over. “Ik snap dat mensen reageren dat het dubbel overkomt. Vervolgens moest ik beslissen of ik nog zes jaar door zou gaan. Als je dan voelt dat een stukje draagvlak in de samenleving ontbreekt om bruggen te bouwen, dan moet je als bestuurder de keuze maken om te stoppen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Verharding

Door de polarisatie in de samenleving, kreeg Breunis van de Weerd ook te maken met bedreigingen. Dat kwam niet omdat hij niet gevaccineerd is. “Dat gebeurde al voordat ik die keuze maakte. Het heeft er ook mee te maken dat we wappies in de samenleving hebben en daar moest ik ook tegen optreden. Dat gaf  spanningen. Op een gegeven moment dat mijn brievenbus is opgeblazen.” In de zes jaar als burgemeester van Nunspeet merkt de burgervader een verharding in de maatschappij. Een verharding die recherchebaas Andy Kraag, die ook te gast was, ook opvalt. “Er is verharding, om wat voor reden dan ook.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Breunis van de Weerd terug.

Vergelijkbare artikelen