Er worden steeds meer 3D-geprinte wapens gevonden

De Nederlandse politie is bezorgd over het groeiende aantal 3D-geprinte wapens dat gevonden wordt. Volgens de politiechef Andy Kraag zijn de geprinte wapens gevaarlijk en kunnen mensen met extremistisch gedachtegoed zo aan een vuurwapen te komen. Het hebben van een 3D wapen is al strafbaar, maar het delen van ontwerpen voor de printer nog niet. Kraag pleit voor een wetswijziging en nu wil ook minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz het verbieden.

Chef van de Landelijke Recherche Andy Kraag komt steeds meer wapens tegen uit de 3D-printer. ”Het spreekt met name een andere doelgroep aan dan de georganiseerde criminaliteit. De georganiseerde criminaliteit zit vaak op de reguliere wapens. Die hebben hun netwerk en kunnen wel aan een illegaal wapen komen. Dit spreekt mensen aan die dat netwerk niet hebben, maar wel graag zo’n wapen willen hebben. Dat zijn bijvoorbeeld mensen met extreem gedachtegoed. Maar ook hobbyisten die gaan experimenteren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Blauwdrukken niet verboden

De 3D-geprinte wapens zijn verboden in Nederland. Maar de blauwdrukken en handleidingen die gebruikt worden om dat soort wapens te maken zijn niet verboden. De politie kan daar nu dan ook niets tegen doen. Daar moet verandering in komen, vindt Andy Kraag. ”Het heeft geen enkel legaal doel, sterker nog, het zet aan tot strafbaar gedrag. Als je met zo’n blauwdruk een onderdeel gaat printen, dan ben je strafbaar. Zodra het in de strafbaarstelling zit, dan hebben wij als politie mogelijkheden om onderzoek te doen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Andy Kraag terug.

Vergelijkbare artikelen